Det började redan på universitetet. Anna Rosling Rönnlund läste både fotografi och sociologi men kunde inte bestämma sig för vad hon ville bli.
– Jag kände mig inte hemma någonstans. Konstfoto kändes för abstrakt, sociologi kändes alldeles för teoretiskt och gammaldags, men jag har alltid haft ett djupt intresse av både foto och samhällsfrågor, berättar Anna Rosling Rönnlund.
Bilder i bubbelgrafer
I dag, 20 år senare, kan hon kombinera sina två passioner. Tillsammans med sin man Ola Rosling och sin svärfar, professorn Hans Rosling som gick bort 2017, grundade hon Gapminder år 2005. Det är en svensk stiftelse som bekämpar okunskap med en faktabaserad världsbild.
– När jag och Ola började jobba tillsammans med Hans så pluggade jag foto på universitetet i Göteborg. När vi gick igenom Hans material – som var ganska stora mängder data – tappade jag överblicken ibland. Jag läste tabellerna och procentsatserna men fick ingen bild av vad det egentligen innebar, säger Anna Rosling Rönnlund.
Här föddes idén om att göra animerade bubbelgrafer, som Hans Rosling använde sig av i sitt första, hyllade Ted Talk. På Anna Rosling Rönnlunds initiativ började de även att lägga till bilder i graferna.
– Eftersom Hans hade varit ute och rest kunde han ju se framför sig hur det såg ut, men jag var inte lika berest och ville kompensera för det.
”Då insåg jag att det aldrig skulle uppstå tid för att utveckla Dollar Street – det var bara att göra det.”
Bubbeldiagrammen blev snabbt populära och 2007 sålde stiftelsen Gapminder sin mjukvara till Google, i dag går den under namnet Trendalyzer. Där och då började de på allvar att utveckla en idé som funnits med i planeringsstadiet under en lång tid – Dollar Street. Anna Rosling Rönnlund hade haft det här i åtanke redan på universitetet, men aldrig hittat tiden till det.
– När bubblorna blev så oerhört populära så tänkte jag att Dollar Street kanske var vår bästa idé, och jag insåg att det aldrig skulle uppstå tid för att utveckla den – det var bara att göra det, säger Anna Rosling Rönnlund.
Hyllades av Bill Gates
Dollar Street är en interaktiv hemsida där världen presenteras som en gata. Husen är uppradade efter inkomst, med de fattiga i ena änden av gatan och de rika i den andra. Genom att använda foto som data – bilder på allt från tandborstar till husdjur och golv – kan användaren få en bild av livet på olika inkomstnivåer utan att behöva resa någonstans.
– Vi tror att vi vet hur världen ser ut och är, men den bilden får man kanske framför allt från nyhetsrapportering som letar efter det ovanliga och exceptionella. Då blir världen där ute ganska skrämmande.
Hemsidan lanserades 2016 och blev snabbt viral. En av dem som uppmärksammat Dollar Street de senaste åren är ingen mindre än datorpionjären Bill Gates.
“Anna and her team at Gapminder have managed to capture the most complete picture of humanity I’ve seen yet”, skrev han i ett blogginlägg i år.
– Först kändes det nästan larvigt oväntat. Men det är egentligen inte jättekonstigt att han uppmärksammar Dollar Street. Han har följt vad vi har gjort under väldigt många år, och vi har inte sprungit efter hans pengar. Vi har bara jobbat med det vi tycker är viktigt och det är roligt att han har ett genuint intresse för det vi gör.
”Ge inte upp!”
Utöver Dollar Street, som ständigt uppdateras med nya bilder från hem världen över, har Anna Rosling Rönnlund och Gapminder bland annat skrivit boken “Factfulness” (som rekommenderas av ingen mindre än Barack Obama) och jobbat fram material, kurser och certifikat för lärare – allt för att sprida en mer verklighetstrogen bild av världen.
– Har man drömmar ska man försöka genomföra dem, även om man kan tycka att det verkar olämpligt eller osäkert. Om du har tur går det bra, och annars har du i alla fall erfarenheten av att ha fått jobba med något du gillar. Troligen kommer den erfarenheten hjälpa dig att få jobba mer med saker du gillar senare. Ge inte upp!