Genom att få testa på olika IT-områden hittade Sarah rätt
31 Okt 2016 kl: 00:00

Genom att få testa på olika IT-områden hittade Sarah rätt

Efter att Sarah Åkerfeldt var klar med sin examen i kulturentreprenörskap insåg hon snabbt att det inte var det hon ville jobba med. Istället började hon fundera på det IT-intresse hon alltid haft och bestämde sig för att läsa systemvetenskap. Ett beslut hon beskriver som det bästa hon någonsin tagit. Efter tre terminer fick hon jobb som trainee på EVRY – ett av Nordens tyngsta och mest erfarna IT-tjänsteföretag.

Vad lockade med EVRY traineeprogram?

– Jag upptäckte EVRY på en arbetsmarknadsmässa i Uppsala och fick direkt ett bra intryck av dem och ville veta mer. För mig var traineeprogrammet en chans att testa flera roller inom IT. Jag hade pluggat programmering men var inte helt säker på att det var det jag ville hålla på med. När jag tittade på andra traineeprogram var det ofta så att du redan från början var tvungen att välja inriktning. Även för de som vet vad de vill syssla med tror jag att det är bra att få den här bredden.

Berätta om traineeprogrammet!

– Programmet sträcker sig över ett år och då får du testa på att jobba med både krav, test och programmering. Du får fyra månader i varje roll och arbetar i projektform. De flesta har, precis som jag, läst programmering, så många tror att de inte har kompetensen att arbeta med test och krav. Men eftersom vi får gå flera interna utbildningar och får mycket praktisk erfarenhet genom att rotera runt i de olika rollerna, är alla vägar öppna. I slutet av programmet får du bestämma dig för vilken roll du vill jobba med. För mig visade det sig att test passade mig bättre än programmering. Jag vill direkt få tillgång till applikationen eller systemet för att få testa om det fungerar som det är sagt.

Hur ser framtiden ut?

– Efter att ha arbetat som testare, har jag precis kommit in i rollen som testledare. Nu vill jag bara landa i den och samla på mig ännu fler erfarenheter. Det är en väldigt spännande roll som jag rekommenderar för de som gillar ledarrollen. Att arbeta som testledare är också en bra ingång till att sedan kunna bli projektledare, just för att du utvecklar dina ledaregenskaper och får en bra översikt över teamet. I en längre framtid är det något som jag är sugen på att avancera till.