”Fyra mils löpning – en perfekt ledig dag”
12 Mar 2013 kl: 00:00

”Fyra mils löpning – en perfekt ledig dag”

– Tanken var inte att jag skulle satsa på löpningen, det har vuxit fram successivt, berättar Josephine som ­ursprungligen kommer från Gislaved i Småland.

Efter gymnasiet flyttade hon till Jönköping för att plugga affärsjuridik, därefter gick flyttlasset hem igen till uppväxtorten och jobb på Ernst & Young. Hon jobbar nu som auktoriserad redovisnings­konsult och är medlem av Ernst & Youngs interna kvalitetskontrollgrupp.

År 2008 sprang Josephine sitt första maraton. Tiden imponerade och redan året efter blev hon ­kontaktad av en tränare som såg­ ­potential i henne.

– Jag insåg att jag kunde göra ­något annat med löpningen än att bara springa på måfå. För tillfället laddar jag för ett maraton och snittar tre mils löpning om dagen. Det är ganska extremt, men ska du bli bäst måste du lägga ner det lilla extra.

 

”Det bästa som finns”

Med ett högt arbetstempo och ett ovanligt ­

ambitiöst träningsschema ligger det nära till hands att fundera över hur hon får ihop vardagen.

– Min man frågar inte om jag ska träna på morgonen, utan snarare vad jag ska träna. Om någon ringer och bjuder oss på middag kollar han mitt träningsschema först. Han är med på alla tävlingar och vi ­brukar stanna någon dag extra när vi är ute och reser.

Josephine har vunnit Barcelona Marathon och slutat trea på nordiska mästerskapen i etapp­löpning. Två tunga meriter, men hon strävar efter att bli ännu bättre.

– Att vara ute och springa är det bästa som finns. Jag tog exempelvis ledigt i fredags. Kollegorna sa; ”vad lyxigt”, men när jag sa att jag skulle springa fyra mil var det ingen som var avundsjuk längre. Men för mig är det den perfekta lediga dagen.

 

Planering nödvändig för att hinna med

Balansen mellan jobb och ­elitsatsning är förstås en utmaning, men det fungerar enligt Josephine förvånansvärt bra. För att hinna med alla resor har hon gått ner till 80 procents arbetstid.

– På jobbet uppmuntras jag att elitsatsa på min idrott. När jag slår personligt rekord firas det på fikan. Vi har ganska fria arbetstider och jag kan jobba hemma på kvällen om jag har tränat på eftermiddagen. Det handlar om planering, ­konstaterar Josephine och fortsätter:

– Jag springer till och med på julafton och på min födelsedag. Min tränares största funktion är att dämpa min träningsiver. Jag vill springa hela tiden, ler Josephine och funderar lite på tiden efter ­elitsatsningen.

– Jag kan tänka mig att jobbet blir ett substitut till träningen när jag slutar. Jag är en ”all in-person”. Jag hoppas att det är det som min arbetsgivare ser i mig – att det är en tillgång att vara dedikerad.

 

 

JOSEPHINE AMBJÖRNSSON

ÅLDER: 29 år.

UTBILDNING: Internationell handelsrätt på Högskolan i Jönköping.

YRKE: Auktoriserad redovisningskonsult.

INTRESSEN: Löpning.