Från stökig punkare till makteliten
29 Okt 2015 kl: 00:00

Från stökig punkare till makteliten

Detta är en intervju från 2015. Den 31 januari 2018 meddelade regeringen att Dan Eliasson blir ny generaldirektör för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och därmed avgår från posten som rikspolischef.

1961

Föds i Sundsvall. När jag är åtta år tar vi över mina morföräldrars bondgård utanför Garpenberg i Dalarna, där jag har en lycklig och trygg uppväxt. Drömmer om att bli yrkesdykare.

1978

Jag är jäkligt stökig, festar mycket ­och som 17-åring åker jag dit för skadegörelse. Inget jag är stolt över i dag, men det var ändå en viktig del i min läroprocess.

1979

Mitt punkband Bad Boo Band släpper hiten ”Knulla i Bangkok”. Är fortfarande stolt – och lite förvånad – över att vi gjorde ett så pass tidigt ställningstagande emot sexturism. Men jag har alltid varit väldigt samhällsengagerad, och ständigt valt att stå på de svagas sida.

1981

Börjar jobba i Garpenbergsgruvan efter lumpen. Jobbet i gruvan är det enda som jag har sökt på traditionell väg, därefter har jag bara blivit tillfrågad.

1984

Efter att ha rest runt och sett världen under ett par år börjar jag på juristlinjen i Uppsala. När jag har tagit min jur. kand. pluggar jag EU-rätt i Amsterdam.

1989

Gör praktik vid Efta i Genève. Efter några månader blir jag anställd som rättssakkunnig.

1991

UD:s rättschef hör av sig och jag börjar jobba där som kansliråd.

1995

Börjar jobba hos dåvarande justitieministern Laila Freivalds (S). Först som politiskt sakkunnig, sedan som ambassadör och internationell chefsförhandlare.

2001

När Thomas Bodström (S) blir ny justitieminister frågar han om jag vill bli hans statssekreterare. Oerhört intensiva, men spännande och lärorika, år.

2006

När vi får en ny regering efter valet ringer Säpo. Först blir jag ansvarig för underrättelseverksamheten, sedan biträdande chef för Säpo.

2007

Utses till ny generaldirektör för Migrationsverket. Det var tufft – men samtidigt otroligt inspirerande att få rädda 10 000 människoliv varje år. Hur många får vara med om det?

2011

Blir generaldirektör för Försäkringskassan, en trasig organisation med dåligt självförtroende. Tyvärr gör några medarbetare rejäla misstag och vi tappar i förtroende. Men under åren skapar vi ändå en ny och mer människovänlig försäkringskassa.

2015

Tillträder som ny rikspolischef, samtidigt som organisationen genomgår den största reformen på 50 år. Målet är att bli effektivare och mer tillgängliga ute i samhället. Ett stort och oemotståndligt uppdrag.