11 Dec 2014 kl: 00:00

Från solen i Karlstad till kundmöten i Nordamerika

Projektingenjören Kim Malmström fick jobb på COWI:s kontor i Karlstad direkt efter examen. Sedan dess har han jobbat med uppdrag som inneburit besök i såväl England, Marocko, Peru och Chile. Just nu jobbar han med ett projekt ute hos kunden ­Valmet AB, för en kund i Nordamerika som bygger en ny fabrik för produktion av mjukpapper.

Berätta om projektet du jobbar med nu!
– Valmet AB, före detta Metso, där jag jobbar just nu tillverkar pappersmaskiner för produktion av mjukpapper. Just nu jobbar jag mot en av deras kunder i Nordamerika som ska bygga en helt ny fabrik. Fabriksbyggnaderna varierar i storlek, allt mellan 3 000 kvadratmeter upp till hela 12 000 kvadratmeter.

”Här jobbar vi med varandra och är starkast tillsammans”

Och vad går din roll ut på?
– För att säkerställa att rätt information används och att rätt beslut fattas, är det min roll som projektingenjör, att koordinera frågor med slutkunden, byggprojektörer och andra involverade. Dessutom fungerar jag som en rådgivare under montagedelen så att alla discipliner samspelar. Vi gör upp en plan för hur fabriken ska kunna monteras, köras och fungera. Det är ett komplext uppdrag och det är just problemlösningen jag ställs inför varje dag som gör jobbet roligt. 

Under dina år på COWI har du hunnit med flera utlandsvistelser, berätta!
– Ja, redan under mitt andra år på COWI fick jag möjlighet att jobba med ett ­projekt i Portugal under sex månader. Jag har också jobbat med projekt som inkluderat resor till Marocko och Chile. Det har varit otroligt värde­fullt att få komma ut till de ­fabriker jag ­varit med och konstruerat­. Det är ­häftigt att se något växa fram från ­grunden och man får en helt annan feedback av att se någonting i verkligheten.

Vad kan COWI erbjuda en ung ingenjör med siktet inställt på en internationell karriär?
– Våra kunder är utspridda över hela världen och om du lockas av internationellt arbete finns det möjlighet att testa på allt från kortare resor till en utstationering på två till tre år. Vi satsar mycket på kompetens­utveckling och i COWI Academy erbjuds kurser i allt från ledarskap till uppdragsledning. Det som kännetecknar COWI är fokuseringen på samverkan, vilket gör oss till ett mycket starkt team. Här jobbar vi med varandra och är starkast tillsammans.