Från skolbänk till vd på ett år
22 Mar 2009 kl: 00:00

Från skolbänk till vd på ett år

Camilla Ljunggren anser själv att man måste vara lite konstig för att hålla på med det hon gör.

Camilla Ljungren, 24, är nytillträdd vd för den växande studentorganisationen SIFE (Students for free enterprise) i Sverige, vars syfte är att stimulera socialt inriktat entreprenörskap. Organisationen har 36 000 medlemmar runt om i världen.

Det är nu ett år sedan hon tog sin examen från Internationella handelshögskolan i Jönköping. Innan det har hon dessutom hunnit driva en egen bensinmack och utveckla Pluringen, en cylinderformad hängare i gummi, som räddar hemmet från omkringströdda disktrasor och handdukar.

Hur gick det till när du fick jobbet som vd?
 – Jag fick kort och gott ett telefonsamtal med frågan om jag var intresserad och sedan följde en mängd intervjuer, innan jobbet slutligen blev mitt.

Vad gör du om dagarna nu då?
 – Jag gör en massa olika saker, alltifrån att skaffa finansiärer till verksamheten – vilket inte är det lättaste – till att rapportera till min styrelse. Sedan är jag ute och besöker våra partners och reser en hel del.

Vart reser du?
 I går var jag till exempel i Perstorp och förra veckan var jag i New York.

Om du skulle sammanfatta ditt jobb i en enda mening…
– Då bygger jag SIFE:s varumärke. Jag är ansiktet utåt såsom en vd är.

Vad är roligast med jobbet?
– Att jag träffar så många olika människor från så många olika branscher. Jag lär mig väldigt mycket varje dag.

Men det måste också finnas stunder när du bara vill dra täcket över huvudet och inte gå till jobbet?
– Nja, än så länge har jag inte känt att något är dåligt. Jobbet är så nytt. Men det är klart att vissa dagar går allting emot mig och ingenting blir som jag vill, men då är det bara att bita ihop – och det är jag bra på. Man får väldigt många nej i den här branschen också, men det är bara att acceptera det och gå vidare.

Vad är det absolut tråkigaste?
– Skattedeklarationen!

Helt ärligt, möter du fördomar som 24-årig kvinnlig företagsledare?
– Ja, ofta! En gång var det en person som frågade hur gammal jag var och när jag svarade började han skratta. Han sa inget utan skrattade bara. Det är lite tråkigt. När man är så här ung måste man ofta berätta om sin bakgrund först för att vinna förtroende.

Vd är för övrigt en tung titel. Hur mycket tjänar du?
 – Jag tjänar lite drygt 30 000 kronor i månaden. Det är helt okej tycker jag eftersom SIFE är en helt ideell organisation.

Handen på hjärtat, hur mycket jobbar du då?
– Målet är en vanlig arbetsvecka på 40 timmar, men det blir oftast lite mer. Förra veckan jobbade jag till exempel 24 timmar om dygnet men det var för att jag var i USA.

Vilket blir nästa steg i din karriär?
– Efter det här är det pension, ha ha. Eller så börjar jag tillverka drinkpinnar på Madeira.

På allvar?
– Nej, men jag har drivit företag och varit vd, det vore jättekul att gå in i ett större företag och anta nya utmaningar. Men det är inget jag känner att jag vill göra nu.

I vilket fall som helst har jag fått en otroligt bra start på min karriär här.

Lunchlåda eller äta ute?
– Lunchlåda! Det gäller både för mig och generellt här på jobbet.

Bryggkaffe eller finlir?
– Vad är finlir? Jo, det är nog finlir vi har faktiskt.

Börja tidigt eller jobba sent?
– Jag brukar börja tidigt, precis som de flesta andra här.

Eget rum eller kontorslandskap?
– Vi har egna rum här. Det är väldigt lyxigt.

Fredagsöl eller jobbfrukost?
– Vi har jobbfrukost någon gång ibland.

Träningskort eller ta trappan?
– Jag tar hissen…

Fruktkorg eller godislåda?
– Här är det fruktkorg som gäller.