Från skeppskock till folkkär tv-kock
5 Jul 2017 kl: 00:00

Från skeppskock till folkkär tv-kock

1940

Föds den 17 mars 1940 i Stockholm. Jag blir redan vid ett års ålder skilsmässobarn och får bo mycket hos min farmor som även hon drev restaurang. Redan som femåring fick jag börja laga mat under hennes översyn.

1950

Flyttar till Helsingborg när min pappa, som var köksmästare, fick jobb där. Han var en kvinnokarl som hade många äktenskap, så det blev mycket flackande hit och dit.

1955

Börjar som spisbiträde på en statlig SARA-restaurang och inser direkt att detta är något för mig. Dock förstod jag att jag var tvungen att bli duktig väldigt fort för att stiga i graderna och få bättre betalt. Lönerna då var katastrof.

1957

Vill bli stridsflygare, men lyckas inte kvala in till fältflygarutbildningen. Som tröst säger min far: ”Att äta kommer människor alltid behöva. Se till att bli duktig på att laga mat och anpassa dig efter tiden och vad folk vill ha och du kommer alltid ha jobb!” Jag lägger ner pilotdrömmarna och lika bra var väl det – alla från min kull som gick vidare störtade och dog, utom en. Han blev flygvapenchef.

1958

Som 18-åring mönstrar jag på ”Amerikabåten.” Jag började som fjärdekock i besättningsköket och slutade som andrekock i första klass. Det var en fantastisk tid – jag hade aldrig varit utomlands innan och fick nu komma till New York och se en hamburgare för första gången!

1963

Blir som 23-åring rekordung köksmästare på Henriksberg, en anrik och berömd fisk- och skaldjursrestaurang i Göteborg. Vid den tiden ansågs den som en av Sveriges bästa restauranger.

1966

Tar över restaurangen på Göteborgs Golfklubb. Det är fint som fan – Sveriges äldsta golfklubb med ett förnämt klientel. Jag driver restaurangen i tio år.

1974

Öppnar restaurang Johanna tillsammans med Christer Svantesson, och redan efter ett år blir den utsedd till Sveriges bästa restaurang. Här introducerar vi det nya franska köket i Sverige efter att ha rest runt i Frankrike och inspirerats av makalös mat.

1983

Får erbjudande om att flytta till Kanarieöarna och öppna restaurangen Aquarella. En fantastisk restaurang som stack ut då det inte fanns så märkvärdiga matställen i Spanien på den tiden.

1994

Göteborgs starke man Göran Johansson ringer mig och vill att jag ska ta över restaurang Sjömagasinet som då drivs kommunalt. Jag ökar omsättningen från 8 till 65 miljoner under de 16 år jag driver den. Får även en stjärna i Guide Michelin.

2009

Tar över Göteborgs äldsta restaurang Kometen och driver den än i dag tillsammans med krögaren Christer Johansson. Jag har inte tid att pensionera mig!