10 Feb 2012 kl: 00:00

Från sjukligt blyg till burleskdansös

Jag har alltid lockats av den klassiska Hollywoodglamouren. Det är något med estetiken och det överdrivet feminina. När jag var liten var jag till och med sur över att jag inte kunde vara en dragqueeen, för jag var ju redan tjej. I tjugoårsåldern började jag samla på fjädrar, kostymer och filmer, och jag upptäckte burlesktrenden i USA med Dita von Teese i spetsen. Jag hade äntligen hittat ett namn för det jag älskade så mycket.

2005 träffade jag Karin Victorin och tillsammans drog vi igång burleskklubben Hootchy kootchy på Södra teatern i Stockholm. Efter det gick det snabbt. Vi sydde kostymer, gjorde uppträdanden på klubben och så var trenden igång. Det känns häftigt att jag har varit med från början av burlesktrenden här i Sverige och intresset har verkligen vuxit enormt. Trots det är det tyvärr svårt att leva helt på burlesken. Med gruppen Knicker kittens drar vi in mycket pengar, men de går åt till kostymerna och resorna. För att gå runt har jag ett annat jobb vid sidan om.

Burlesken har haft stor betydelse för mig. Jag var nästan sjukligt blyg som barn och tonåring, och skulle jag hålla föredrag kunde jag ha panik i flera veckor innan. Genom dansen, och inte minst min rollfigur Duchess som är modig, sval och kaxig, så har jag kommit över det där. Egentligen är det paradoxalt hur man kan hitta sig själv genom att spela någon annan. Karaktären är förresten en oerhört viktig del av burlesken. När jag dansar så är jag Duchess Dubois, rakt upp och ned. Det är därför jag bara använder mitt artistnamn i burlesksammanhang.

På ett sätt är burleskdansen dekadent, men det är en skapad dekadens som finns där för att det hör till. Många tror tyvärr fortfarande att det handlar om att visa upp sina kroppar för snuskgubbar, men det är så fel. För mig är burlesken ett politisk statement. Det är en form av striptease men där allt sker på artistens egna villkor. Det är så befriande att gå upp på scenen och inte be om ursäkt för sig själv.

Jag älskar allt med burleskdansen – mystiken i själva avklädandet, humorn, miljöerna vi rör oss i när vi uppträder – och jag kommer att hålla på med det så länge jag bara kan. Jag har sett burleskdansöser som är runt sjuttio år, så det finns ingen åldersgräns.

 

 

DUCHESS DUBOIS

Ålder: 32 år.

Bor: I Stockholm.

Gör: Burleskdansös i gruppen Knicker kittens, grundare till och danslärare på Burleskakademin.
Njuter mest av just nu: Lediga hemmakvällar. De är sällsynta.

 

 

Han dricker vin på jobbet

Som sommelier arbetar Alf dels med konsultation inom dryck och att ordna vinprovningar, dels med att skriva om vin och mat i olika tidningar. ”Jag försöker få folk att äta och dricka bättre, och sprida glädje!”, förklarar han.
» Läs Alfs berättelse här!

 

 

Hennes pipor kostar 40 000 kronor

När hon var nio år gammal tillverkade hon sin första pipa, och när hon blev arton började hon arbeta som pipmakare i sin farfars verkstad. Branchen är mansdominerad men det har aldrig varit något problem, Nanna älskar sitt jobb och sina pipor.
» Läs Nannas berättelse här!

 

”Jag spelar bort en månadslön på ett par timmar”

Under studietiden fick Simon upp ögonen för pokerspel online. Idag arbetar han som professionell pokerspelare och jämför sitt jobb med en aktiemäklares, båda gör kvalificerade gissningar och satsar pengar.

» Läs Simons berättelse här!