4 Sep 2009 kl: 00:00

Från panelhöna till proffsminglare i 12 steg

(Har du redan koll på grunderna – gå till sista steget ”Redan proffs – glöm inte att utveckla dig!”.)

 

Steg 1. Förbered dig – lär dig göra en hisspresentation

Innan du kastar dig in i minglandet på ett event eller cocktailparty är det bra om du har din så kallade hisspresentation färdig och inövad. En hisspresentation består av en mening där du har fångat essensen av det du gör, vilken nytta dina kunder har av dig eller vad din verksamhet går ut på.

– Du kan börja meningen med ”Jag hjälper …”. Bygg gärna på med en förtydligande mening eller kort exempel på vad du gör. Min hisspresentation är till exempel ”jag hjälper företag och människor att rikta och nå in med sin kommunikation med hjälp av retorik”, säger Jennie Gotsis som är Shortcuts retorikexpert.

 

Steg 2. Gå in med rätt inställning

Bestäm dig för och ställ in dig på att du ska mingla redan innan du går hemifrån. Det kommer att märkas i din hållning och hur du tittar på andra människor. Sätt också upp ett mål för kvällen, till exempel att du ska hitta två bra kontakter. Det ger dig energin att fortsätta mingla och inte fastna någonstans.

 

Steg 3. Hitta vattenhålet dit folk dras

Hitta en plats i lokalen dit många går, till exempel buffébordet om det finns ett sådant.

– Då behöver du inte jaga kontakt på samma sätt utan du kan bara kliva fram och börja prata med dem som kommer dit, säger Jennie.

 

Steg 4. Fånga en lämplig person att börja med

När du väl är på plats, titta dig omkring och leta efter någon som inte verkar vara stressad eller på väg någonstans. Tänk på att de flesta känner sig något obekväma i mingelsituationen och uppskattar att du tar första steget till kontakt.

 

Steg 5. Placera dig rätt

Blockera inte er grupp genom att ställa dig mittemot personen. Placera dig i stället snett bredvid den du pratar med. Detta skapar en lucka för nya kontakter att kliva in i.

 

Steg 6. Inled en konversation

Nervös för vad du ska säga? Börja med ett ”Hej” och prata om det du ser –tillställningen, buffén, föreläsningen, vädret eller trafiken på vägen dit.

– Kallprat, eller varmprat som jag vill kalla det, är klistret mellan människor och det som skapar kontakt och bäddar för det du ska säga. Så var inte för rakt på sak – folk köper av dem de gillar och inte alltid av dem som har bästa produkten eller priset, säger Jennie.

 

Steg 7. Få personen att minnas dig – visa intresse

Förutom ett glatt leende och ögonkontakt, visa intresse för personen du pratar med. Efter att du har introducerat dig bör du snabbt flytta fokus till den andre. Ställ fördjupande frågor om deras verksamhet och be dem ge exempel på vad de gör eller har gjort.

– Alla tycker om att prata om sig själva. Har du närvaro och ställer fördjupande frågor hjälper du dem att minnas dig som en intresserad och lyhörd person, och det hjälper även dig att minnas dem. Kan du dessutom erbjuda dem någon hjälp är det ännu bättre, menar Jennie.

 

Steg 8. Tänk strategiskt – fyll upp luckor

Du minglar inte bara med personen som står bredvid dig utan hela dennes nätverk. Fråga om kundkrets och samarbetspartners, men var försiktig med att gå in på det personliga nätverket.

– Detta kan vara känsligt och kräver kanske att ni har ätit lunch flera gånger och har fått en djupare kontakt, menar Jennie.

 

9. Avsluta trevligt

– Att mingla betyder att blanda sig, och handlar om att få ut rätt information ur flera människor på kort tid. Ingen tar illa upp om du går iväg efter en stund, så tänk max fem minuter vid varje person. Ett exempel på vad du kan säga är: ”Det var trevligt att prata med dig X, vi ses lite senare” eller ”jag ska fortsätta lite längre bort, ha en trevlig kväll”, säger Jennie.

 

10. Hjälp ditt minne på traven

Plocka på dig visitkort från de du har träffat och notera på baksidan något de sa eller hade på sig så du kan komma ihåg vem det var.

 

11. Rör på dig

Har du svårt att veta vart du ska röra dig härnäst? Gå i till exempel i en åtta, då har du ett rörelsemönster att följa och behöver inte fundera vart du ska gå härnäst. Börja prata med människor som finns inom din åtta.

 

12. Följ upp

Fick du en bra kontakt med personen kan du mejla att ”Det var trevligt att pratas vid i fredags. Jag hoppas att vi stöter på varandra i framtida sammanhang”. Har du lovat att ringa eller följa upp med något – glöm för allt i världen inte bort det.

 

Redan proffs – glöm inte att utveckla dig!

När du har koll på minglandet och känner dig varm i kläderna kan du fortfarande förbättra saker – till exempel din hisspresentation. Lägg in lite humor och bättre exempel på vad du gör.

Du kommer förmodligen att bli en uppskattad minglare och mednätverkare om du underlättar andras mingel. Fånga upp de som verkar lite bortkomna och presentera din samtalspartner för nästa person som kommer förbi.