Artikeln är gjord i samarbete med Högskolan i Skövde.
”Jag vill att bruksanvisningar ska var så tunna som möjligt. I stället borde produkter vara så enkla att förstå att de inte behövs. Det är i alla fall sådant jag vill vara med att ta fram.”
Det säger Dorotea Scepanovic, som läser tredje året på Designingenjörsprogrammet på Högskolan i Skövde. När hon och hennes klasskompisar tar examen kommer de att arbeta med att ta fram produkter, system och processer utifrån användarens behov. De kommer att arbeta för att designa och ta fram något som är lättförståeligt.
Utbildningen verkar lite abstrakt, vad innebär den egentligen?
– Det kan handla om allt från att ta fram en enda komponent till en stor produkt, till att vara projektledare för projektet och tänka på helheten. En designingenjör kan i stort sett hamna i vilken bransch som helst. Man kan ta fram en ny säng för sjukhus eller funktionshindrade eller en instrumentbräda för ett fordon, säger Dorotea och fortsätter:
– Det kan till exempel vara en produkt som ska ha en knapp. Då vill man ha en design som gör att man inte behöver skriva ut vad användaren ska göra. Till exempel dörrar där man behöver skriva ut ”Drag” och ”Tryck” för att förtydliga vad som ska göras. Det är ett tecken på en dålig design.
”Det kan handla om allt från att ta fram en enda komponent till en stor produkt, till att vara projektledare.”
Att ingenjörer är hett eftertraktade på arbetsmarknaden, både i dag och i framtiden, är ingen hemlighet. Alla ingenjörsprogram i Skövde håller hög kvalitet, är starkt kopplade till näringslivet och ger goda möjligheter till sommarjobb under utbildningen. Din examen öppnar för en bred och gynnsam karriär inom tillverkningsindustrin – på ett litet eller stort företag, i Sverige eller utomlands.
Dorotea valde mellan Högskolan i Skövde och Chalmers i Göteborg, eftersom det var där hon hittade ingenjörsutbildningar med den inriktning hon ville ha. I början var hon mest inställd på Chalmers, eftersom hon kommer från Göteborg, men är nu glad att hon valde Skövde.
– Utbildningen här har ett jättebra upplägg. Jag tycker att lärarna är extremt engagerade och hjälpsamma. Jag hade fått bilden av att det skulle vara så hårt i högskolevärlden, att lärarna bara skulle ge sina föreläsningar och sedan var resten upp till en själv. Men om någon missar på något så uppmuntrar de studenten att komma och prata med dem och fråga och få det förklarat igen, säger Dorotea och tillägger:
– Jag hade dessutom aldrig kunnat leva det studentlivet jag lever nu, om jag hade pluggat i Göteborg.
”Utbildningen här har ett jättebra upplägg.”
Ta chansen att träffa Högskolan i Skövde på utbildningsmässorna Kunskap & Framtid i Göteborg den 10–12 november och Saco Studentmässa i Stockholm den 17–18 november.
Artikeln är gjord i samarbete med Högskolan i Skövde.