10 Maj 2012 kl: 00:00

Framtidens kvinnliga ledare 2012: plats 26-30

« Gå till Framtidens kvinnliga ledare plats 21-25

 

Hoppa till:
Elin Bäckman

Frida Fjellman

Maria Valentin
Anna Englund
Christina Backlund

 

26. ELIN BÄCKMAN, 32 år, vd , Acne advertising

1. Vilken är din största utmaning som chef?

Vi är en organisation som växer snabbt. Det ställer stora krav på att jag samtidigt som jag leder organisationen och personalen framåt och fortsätter expansionen ser till att leverera resultat för befintliga kunder och på existerande uppdrag. När det händer mycket och man växer fort är det lätt att fastna i det dagliga operativa arbetet, men som ledare är det viktigt att lyckas hantera detta parallellt med ett långsiktigt strategiskt arbete.

2. Vad är du mest stolt över under året som gått?
Jag är väldigt stolt över all personal hos oss som har arbetat extremt hårt under året och presterat fantastiska resultat. Det har lett till att flera nya kunder har valt att inleda samarbeten med oss och att företaget växer.

3. Vad gör du om tio år?

Jag arbetar fortfarande med att driva och utveckla bolag och därigenom att skapa resultat och arbetstillfällen. Jag utvecklar människor genom ett aktivt ledarskap och skapar på så sätt personliga och finansiella värden som kommer hela samhället, på micro- och macronivå, tillgodo.

Jag har kombinerat mitt operativa jobb med ett par styrelseuppdrag i privata eller börsnoterade bolag. Dessutom är jag övertygad om att jag är mycket engagerad i någon form av social organisation som arbetar med att hjälpa unga tjejer i Sverige.

 

27. FRIDA FJELLMAN, 36 år, vd, Plushögskolan

1. Vilken är din största utmaning som chef?
Min största utmaning som chef är att stanna upp och lyssna in personalen. Ofta är jag flera steg framför dem och nästan i mål innan de har hunnit påbörja resan.

2. Vad är du mest stolt över under året som gått?
Vi har slagit samman fyra bolag till ett under min ledning, och då använde jag MOT-metoden. Jag började med människorna, sedan organisationsplanering och till sist tekniken. Många gör tvärtom och misslyckas för att de tappar personalen på vägen, och har du inte dem med dig spelar det ingen roll hur väl du har planerat organisationen och vilka tekniska system du använder i integrationsfasen.

3. Vad gör du om tio år?
Jag är ledare i någon form som inspirerar, utvecklar och driver verksamhet framåt. Jag har en sund balans i livet där jag hinner med både vänner, familj, hälsa och mitt jobb. Jag är en förebild för andra ledare och förhoppningsvis lite klokare än i dag.

 

28. MARIA VALENTIN, 34 år, affärsområdeschef, SOS alarm

1. Vilken är din största utmaning som chef?
Gruppsammansättningen påverkar utmaningen som är att få den enade gruppen att sätta upp, förstå, sträva mot och prioritera hårt mot det gemensamma målet. Just det sista, att prioritera – att våga välja bort – upplever jag i min roll som ledare att det finns utmaningar i. Den energin och kraft som kan komma ur en organisation ska styras rätt och då är det omöjligt att springa på för många bollar samtidigt.

2. Vad är du mest stolt över under året som gått?
Jag har det senaste året gjort ett dramatiskt branschbyte från hotell och restaurang där jag hade arbetat i både stora och små, privata och noterade bolag, till säkerhetsbranschen och det samhällsägda SOS Alarm. Det jag är mest stolt över är att jag har bevisat, för min omgivning men mest för mig själv, att ledarskap inte är branschberoende utan att förmågan att leda är ett gebit i sig. Det gör att jag känner mig fri i mina framtida val där utmaningen får styra mer än branschen.

3. Vad gör du om tio år?
Om tio år leder jag ett av Sveriges börsnoterade bolag sedan några år tillbaka. Jag har gjort ytterligare några branschbyten och samlat på mig en rad erfarenheter och framför allt haft mycket kul på vägen.

 

 

29. ANNA ENGLUND, 36 år, senior manager, Accenture

1. Vilken är din största utmaning som chef?
Både det roligaste och det svåraste är att få grupper att fungera över långa avstånd, kulturellt och fysiskt. I vår bransch arbetar vi väldigt ofta med team som sträcker sig över flera geografiska platser, både i Europa, men även i Asien eller andra världsdelar.

2. Vad är du mest stolt över under året som gått?
Jag har varit delaktig att starta upp Accentures diversityarbete och har specifikt ansvarat för två områden: rekrytering och nätverk. Under året har vi åstadkommit mycket. Vi har arbetat med målsättningar och individers beteenden i alla kärnprocesser samt utbildat all personal med ledande befattningar. Det är jag stolt över, även om jag också inser att det finns mycket kvar att göra.

3. Vad gör du om tio år?

Då är jag en del av Accentures svenska ledningsgrupp, eller så har jag en motsvarande position hos ett annat företag.

 

30. CHRISTINA BACKLUND, 32 år, business executive, IBM Rational Central and Eastern Europe

1. Vilken är din största utmaning som chef?
Att vara den sista som faller och den första att resa sig. Som chef är man värdemätaren på sitt team, både utåt och internt. Det gäller att alltid se möjligheterna i motgångarna och att hämta ny energi fort.

2. Vad är du mest stolt över under året som gått?

Att vi i mitt team tillsammans slog alla rekord i vårt finansiella resultat och samtidigt skapade en laganda som spred gott rykte och intresse i andra delar av organisationen. Vårt affärsområde blev det nya svarta, kan man säga.

3. Vad gör du om tio år?

Hade jag vetat det skulle jag bli förtvivlad. Det är resan, inte destinationen, som är poängen. På vägen till 2022 hoppas jag att jag träffar många intressanta människor och att jag utvecklas som person och som ledare.


Bli inspirerad av 5 kvinnor på Heta listan 2012 »

 

LÄS MER:

» Läs mer om listan Framtidens kvinnliga ledare 2012

» Se Topplistan med Framtidens kvinnliga ledare 2012, plats 1-30

» Se Heta listan med Framtidens kvinnliga ledare 2012, plats 31-50

» Se Varma listan med Framtidens kvinnliga ledare 2012, plats 51-75

 

 

 

I samarbete med våra kunder och partners

Insights:

Här är företaget som formar morgondagens kvinnliga ledare

 

SKANDIA:
”Vi är lite vassare än andra” Hanna Jacobsson, på Varma listan över Framtidens kvinnliga ledare, vet att glädje och inspiration för teamet framåt. Och ger resultat.

» Här är hennes bästa tips till unga i karriären