17 Maj 2011 kl: 00:00

Framtidens kvinnliga ledare 2011: Topplistan 1-30

1. LINDA JANSDOTTER LARSSON, 35 år, global head of trading operations, SEB

Att säga att årets etta Linda Jansdotter Larsson gör ledarskap på ett nytt sätt är en underdrift. Hon vill bryta mönster, hitta nya vägar och ifrågasätta gamla sanningar. Och hon väljer att göra det väldigt konkret – till exempel genom att slänga ut borden från ledningsgruppens möten. Förra året deltog hon i Wallenberginstitutets ledarskapsprogram, som en av de yngsta deltagarna någonsin, och fick ompröva sin syn på det egna ledarskapet. Bland annat har hon jobbat på att släppa på den egna integriteten som chef. » Läs mer!

2. JULIA NORINDER, 35 år, vd, Preera
Som vd för konsultföretaget Preera är Julia verkligen rätt chef på rätt plats. Hon har länge varit före sin tid i synen på management och den egna branschen. Preera har byggt sin framgång genom att utmana de större konsultbolagen med ett starkt människofokus och genom att skapa vilja att vara med och utveckla i stället för rädsla för förändring. Liksom under 2009 har företaget fortsatt att expandera 2010, trots kristider och med största delen av verksamheten i Västsverige. Kunderna har förblivit lojala mot Preera, liksom medarbetarna som uppskattar det värdebaserade ledarskapet. » Läs mer!


3. ANNICA BRESKY, 35 år, vd, Billerud Karlsborg

Under 2010 har Annica fått nytt jobb och leder numera drygt 400 medarbetare på Billeruds pappersbruk i Karlsborg. Ett jobb som förutom personalansvar innebär ett tungt regionalt ansvar som arbetsgivare. Dessförinnan jobbade hon som sektionschef på Stora Enso och ansvarade för att driftsätta Pappersmaskin 12. Maskinen startades 2005, kostade 4,5 miljarder och var då en av de största investeringarna i svensk industrihistoria. Tungt!. » Läs mer!


 

4. CHARLOTTA LUNDBERG (fd Lindahl), 35 år, direktör kundrelationer, 3

Bytet från jobbet som nordisk sälj- och marknadsföringschef på EF till sin nuvarande tjänst på 3 beskriver Charlotta som en utmanande resa och en rejäl stretch i ledarskapet. Förutom att leda en ledningsgrupp har hon ansvar för cirka 400 anställda på olika avdelningar där Charlotta har fått visa prov på såväl bredd och djup som lyhördhet i sitt sätt att leda. Under 2010 har hon lyckats vända en lojalitetsdipp och har även jobbat för ett öppnare klimat i ledningsgruppen. Imponerande. » Läs mer!


5. MARIA PETERSSON, 36 år, försäljningsdirektör, Viasat

Som chef för en av Sveriges största säljorganisationer beskriver Maria sitt jobb som att hon leder en flock vildhästar, där hennes uppgift är att få dem att springa åt samma håll utan att ta död på viljan och energin i gruppen. En utmaning som heter duga och som hon uppenbarligen har klarat av med bravur, vilket både säljsiffror och hennes personal vittnar om. » Läs mer!

 

 

6. HANNA ÖRTQUIST, 33 år, executive director och partner, Meltwater group
Hon började som trainee, har gjort raketkarriär via flera chefsposter och har efter föräldraledighet 2010 återkommit för fullt till koncernledningen för Meltwater group. Rollen som executive director innebär ansvar för en global organisation med omkring 140 anställda. » Läs mer!

 

 

 

7. BIRGITTA OHLSSON, 35 år, EU-minister, Regeringskansliet
Vår EU-minister är inte bara en politisk ledare och en skarp debattör, hon är även chef. En rolig och krävande sådan om man får tro dem som har jobbat med henne. Själv vill hon uppfattas som berömmande och uppmuntrande och säger att hennes ledarskapsfilosofi bygger på ett grundantagande som skiljer sig från hennes värld i övrigt: att inte ta för givet att människor är utbytbara och att bygga långsiktiga relationer för lojalitet och förtroende. » Läs mer!


 

8. ANNA LEVANDER, 34 år, commercial director North Europe, Abbott diabetes care
Med ett starkt resultatfokus, ett mandat för en rejäl förändring och stort mod att utmana det som varit har Anna styrt den svenska divisionen inom Abbot diabetes care. Hennes framgångsrika arbete har nu gjort henne till ansvarig för hela norra Europa.
» Läs mer!

 


 

9. ANNA-CARIN ALDERIN, 31 år, varuhuschef, Ikea Linköping
Första chefsjobbet inom Ikea fick Anna-Carin som ung och grön, och till råga på allt på ett tyskt varuhus. I samma anda har hon sedan tagit sig an den ena utmaningen efter den andra. Som ledare vill hon uppfattas som närvarande och skapa ett klimat där alla vågar komma med nya idéer. En ledarskapsstil som har tagit henne från vice varuhuschef respektive tillförordnad varuhuschef på Ikea Bäckebol till chef över det stora varuhuset i Linköping. » Läs mer!


 

10. KAROLINA VALDEMARSSON, 34 år, sales director, Unilever
Som försäljningschef för verksamheten Unilever home and personal care har Karolina ansvar för flera tunga konton. Med kunder som Ica, Åhléns, H&M och Lindex står hennes område för 25 procent av Unilevers försäljning i Sverige. Att hon är en av mycket få kvinnor med en försäljningsdirektörstjänst inom dagligvaruhandeln ser hon som en drivkraft. Likaså strävar hon efter att vara en förebild när det gäller att kombinera ett ambitiöst yrkesliv och ett bra familjeliv. » Läs mer!


 

11. MERNOSH SAATCHI, 31 år, grundare och vd, Humblestorm
Sedan Mernosh grundade Humblestorm har hon mottagit en rad och tagit plats på listor över Sveriges mäktigaste kvinnor. Hennes drivkraft har alltid varit att ha roligt på jobbet genom att se andra utvecklas. Men hon har också lärt sig den hårda vägen skillnaden mellan att vara kompis och att fullt ut vara chef. Under 2010 har hon avsatt hela den externa styrelsen. Dessutom coachar hon PWC :s vd i kommunikations-, mångfalds- och jämställdhetsfrågor. » Läs mer!


 

12. JOHANNA ERIKSSON, 31 år, marketing director, Oriflame cosmetics

Johanna var en av förra årets mest uppmärksammade i samband med presentationen av Framtidenskvinnliga ledare-listan. Då hade hon precis klivit på en tjänst som marknadsdirektör för Mockfjärdskoncernens samtliga bolag. Hon var bara 24 år när hon blev marknads- och försäljningschef för ett av fönsterproducentens bolag och levererade fantastiska resultat redan från början. Resultat som nyligen gav henne en tung tjänst som marknadsdirektör på Oriflame cosmetics. » Läs mer!13. SUSANNE HOLMSTRÖM, 33 år, chef Tele 2 wholesale, Tele 2 Sverige

Efter flera chefsposter inom Tele 2 fick Susanne
nya utmaningar under förra året. Först tog hon
över som ansvarig för den strategiska utvecklingen på Tele 2 Sverige. Sedan var det dags att axla mammarollen. Under mammaledigheten har hon landat en ny tjänst i bolaget som chef för Tele 2 wholesale. » Läs mer!


 

14. FRIDA LAGERGREN (fd Billing), 34 år, head of If care, If skadeförsäkring
Frida har tidigare ansvarat för Ifs samarbeten med företag, föreningar och organisationer. Förra året fick hon utökat förtroende att starta och leda If care, Ifs satsning på person- och personalförsäkringar. En helt ny organisation som redan har levererat strålande resultat. » Läs mer! 

15. FREDRIKA VINCE, 36 år, vice president global IT services, Program office, Nasdaq OMX
Förra året innebar både utökat och ändrat ansvar för Fredrika i och med en flytt till Nasdaq OMX huvudkontor i New York i november. I början av 2010 ansvarade hon för driften av Nasdaq OMX börser i Europa, som vice president för Europe IT services. Under våren lades ytterligare ett antal externa börskunder i Europa till hennes avdelning. Innan hon bytte kontor och titel hann hon dessutom lansera nya handelsplattformar för såväl aktie- som optionsmarknaden i Norden – den största systemförändringen på 15 år. » Läs mer!


 

16. ALEXANDRA CALLEGARI LINDHOLM, 33 år, head of business HR, Eon Sverige
Omstrukturering och förändring var nyckelorden för Alexandras 2010. Som HR -chef för Eon Sverige har hon på senare tid tvingats till att driva tuffa processer. Hon har medvetet valt en linje där bemanningsfilosofin ska grundas på kompetens i stället för sistin-först-ut-regeln. Trots hårda förhandlingar och flera besvikna medarbetare är Alexandra en mycket omtyckt HR -chef. Hon kan redan se goda resultat av sitt arbete och får feedback från organisationen som säger att hon har drivit igenom förändringarna med en human inställning och med mycket hjärta. » Läs mer!


 

17. THERESA BAUER (fd Thustrup), 32 år, communications manager, ÅF
2010 blev sista hela året för Theresa som redaktionschef på E24. Under året har hon breddat sin roll, jobbat mer med strategi och planering och har även suttit i Schibsteds informationsledning tillsammans med bland andra företrädare för Svenska dagbladet, Aftonbladet, Hitta och Blocket. Hon har även lanserat ytterligare en ny sajt, E24 Toppjobb, som snabbt blev ett lönsamt projekt. Nu väntar nya utmaningar som kommunikationschef på konsultföretaget ÅF.
»
Läs mer!


 

18. CLARA BODIN, 33 år, vd, Clarus Eastern Europe LLC
Clara Bodins rekryteringsföretag opererar i huvudsak i Ukraina där den ekonomiska krisen fördjupades ytterligare under 2010. Trots detta har företaget klarat sig utan att göra neddragningar. Claras långsiktiga ledarskap anses vara en av anledningarna.Hon har mött krisen genom att satsa på förbättrad kundservice och kompetensutveckling av de egna medarbetarna. » Läs mer!


 

19. REGINA KEVIUS, 30 år, stadsbyggnads- och idrottsborgarråd, Stockholms stad
Efter att de senaste åren ha kombinerat arbetet som planeringschef på Danderyds kommun med politiska uppdrag, jobbar Regina nu politiskt på heltid. Efter valet 2010 fick hon ta över den tunga posten som stadsbyggnads- och idrottsborgarråd i Stockholms kommun. En utsatt post skulle det visa sig. Det har stormat och Regina har fått backa på
föreslagna budgetneddragningar och fick i en krönika i tidningen City se sitt badkar utannonserat på Blocket för tre kronor. ”En sak är säker, vill man bli omtyckt och älskad av alla, ska man inte bli politiker med ansvar för stadsbyggnad och idrott”, skriver hon själv på sin hemsida. » Läs mer!20. SARA DAMBER, 33 år, vd, Playing for change samt ordförande, Friends
Mest känd är Sara fortfarande som grundare av och ordförande för antimobbningorganisationen Friends som hon startade som 19-åring. Sedan 2009 har hon jobbat som verksamhetschef för Hugo Stenbecks stiftelse och under 2010 tog hon Playing for change från att vara ett pilotprojekt i Sverige till att bli en självständig internationell stiftelse. Initiativet grundades av Kinnevik och syftet är att på olika sätt stötta sociala entreprenörer som förändrar världen genom barns och ungas rätt till lek. » Läs mer!


 

21. MARIA RANKKA, 35 år, vd, Stockholms handelskammare
I sin tidigare roll som vd för tankesmedjan Timbro gav sig Maria gärna ut i debatten. Denna oräddhet har säkerligen kommit väl till pass på nya jobbet som vd för Stockholms handelskammare. Redan vid rekryteringen
fick hon ett tydligt uppdrag att se över verksamhet och organisation. Sagt och gjort – Maria har redan satt igång ett genomgripande projekt för att modernisera organisationen och tydligare definiera verksamhetens fokus. » Läs mer!


 

22. JOHANNA POPJANEVSKI, 30 år, biträdande chef, Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik
Som ung kvinna är Johanna definitivt en udda fågel inom skrået experter inom säkerhets- och utvecklingspolitik. Som Georgienexpert har hon vunnit stor respekt och bland annat hjälpt landets regering att ta fram en ny strategi för sina konfliktområden. 2010 utökades hennes ansvarsområde från institutets projekt i Kaukasus/Centralasien till att omfatta hela Asienområdet. » Läs mer!23. JESSICA LÖWENHIELM,34 år, marknadschef, If skadeförsäkring
Efter fem framgångsrika år som marknadschef på L’Oréals consumer products division blev Jessica rekryterad till If under sin föräldraledighet 2010. Under hennes ledning fyrdubblades vinsten för de varumärken som hon ansvarade för hos L’Oréal. » Läs mer!

 


 

24.  ELIN EKENSSKÄR, 34 år, vd, Ulna
Efter årets börsintroduktion kan Elin nu lägga till titeln vd på visitkortet. Sedan 2007 har hon lett det norska förskoleföretaget Bii distriktstjenesters verksamhet i Sverige, en expansion hon har tagit från noll till cirka 200 anställda och en omsättning på 65 miljoner kronor.
» Läs mer!

 

 


 

25. KARIN ATTORPS, 36 år, advokat samt partner, Mannheimer Swartling advokatbyrå

Karin började som biträdande jurist i början av 2000-talet, blev advokat ett par år senare och 2007 blev hon invald som en av delägarna i affärsjuridikbyrån Mannheimer Swartling. En karriär som många unga jurister drömmer om, och dessutom en karriär i raketfart. Hon är även en flitig föreläsare internt och aktiv i byråns nätverk för kvinnliga jurister vars syfte är att främja kvinnligt ledarskap och entreprenörskap. Från 2011 ingår hon också i ICC:s (Internationellahandelskammaren) referensgrupp för skatter. » Läs mer!


 

26. IDA KARLBERG GIDLUND,35 år, vd och verksamhetschef, Rektorsakademien

Rektorsakademien kunde inte ha fått en mer engagerad vd. Ida drivs av att påverka och förändra den svenska skolan. Efter att ha arbetat ett par år som rektor och föreläsare i en egen firma blev Ida förra året headhuntad till de dubbla posterna som vd och verksamhetschef för Rektorsakademien, ett företag och en ideell förening som jobbar med alltifrån utbildning till att stärka relationerna mellan skola och näringsliv. » Läs mer!


 

27. HELENA HED, 35 år, regionchef, Sweco environment

Som regionchef ansvarar Helena för Swecos vatten och miljöverksamhet i dess norra region. Cirka 60 anställda fördelade på sex kontor från Sundvall i söder upp till Kiruna i norr rapporterar till henne. Och frågar man henne om vad hon gör om tio år blir svaret ”vd för Sweco”. » Läs mer!

 


 

28. KARIN PETTERSSON, 36 år, politisk chefredaktör, Aftonbladet

Efter rollen som kommunikationschef för socialdemokraterna styrde Fokus gamla chefredaktör i höstas åter kosan mot tidningsvärlden. Som politisk chefredaktör för Aftonbladet sitter hon definitivt på en av de tyngsta opinionsbildarposterna i Sverige. På bara några månader har hon också förnyat ledarredaktionen på flera sätt och ökat närvaron i externa medier. » Läs mer!


 

29. NISHA BESARA, 32 år, chef, Arena medier och chefredaktör, Dagens arena

Som chef för Arenagruppens mediebolag har Nisha budget- och personalansvar för en enhet som producerar fem tidningar: tidskrifterna Arena, Akademikern, Chefstidningen och Omvärlden samt nättidningen Dagens arena. Den sistnämnda är hon även chefredaktör för och har drivit från idé till färdig webbtidning på bara ett par månader.
» Läs mer!


 

30. CHRISTINA SALIBA,36 år, vd ,Weber Shandwick

När Christina axlade vd-rollen 2008 var det för ett förlusttyngt bolag. Efter nollresultat 2009 kunde Christina förra året uppvisa vinst och dessutom leverera den bästa marginalen i bolagets historia. Hon beskrivs som tuff och smart och spås en strålande framtid. ”Jag är inte så mysig som vi kvinnor ofta ska vara”, beskriver hon sig själv. En eloge också till hennes man som de senaste fyra åren har tagit huvudansvaret för hemmet. » Läs mer!

 

 

Foto: Jezzica Sunmo (1, 2, 3, 9, 11, 20), Johan Ödmann (7), Ninna Ekstrand (15)

 

LÄS MER:

» Läs mer om listan Framtidens kvinnliga ledare här

» Se Heta listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 31-50

» Se Varma listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 51-75