2 Mar 2011 kl: 00:00

Framtidens kvinnliga ledare 2011: plats 6-10

« Gå till Framtidens kvinnliga ledare plats 1-5

 

Hoppa till:
Hanna Örtquist
Birgitta Ohlsson
Anna Levander
Anna-Carin Alderin
Karolina Valdemarsson

 

6. HANNA ÖRTQUIST, 33 år, executive director och partner, Meltwater group

1.  Vilken är din största utmaning som ledare?

(och varför?)
Då jag leder en global organisation, med anställda över hela världen, ligger min största utmaning i att leda på distans. Att lära känna folk, få förtroende och visa vägen är betydligt mer komplext än när man befinner sig på samma kontor. Dessutom kan kulturella skillnader försvåra situationen.

2.  Var hämtar du din kraft och energi?
Hos mina närmsta medarbetare. Det är dem som ger mig all kraft och inspiration till att jobba hårt.

3.  Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag har själv alltid haft manliga chefer, så det vore kul att få jobba under en annan kvinna.
En person som jag har stor respekt för är Meg Whitman, tidigare CEO för Ebay. Hon styrde bolaget under 10 år med stor framgång. Det är imponerande att se en kvinna klättra så högt inom en annars så mansdominerad bransch som IT-branschen, och samtidigt kunna kombinera det med familj och barn.

4.  Vad gör du om tio år?
Om tio år skulle jag vilja vara CEO på ett börsnoterat bolag. Eller så har jag startat ett eget mindre bolag som jag driver med några duktiga kollegor.

5.  En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
En bok som inspirerat mig i min karriär, är Jim Collins “Good to Great” som handlar om varför vissa bolag tar klivet från medelmåttor till att nå mästerklass. Den visar på vikten av att få ombord rätt personer, sätta dem på rätt position samt att få alla att sträva efter samma mål.

 

7. BIRGITTA OHLSSON, 35 år,EU-minister, Regeringskansliet
1.  Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att fortsätta brinna utan att brinna ut. Jag är en eldsjälsindivid som lyser mest tillsammans med värderingsdrivna medarbetare, men jag har samtidigt svårt att säga nej och jobbar för mycket.

2.  Var hämtar du din kraft och energi?
Familjen, film och fritidshuset utanför Umeå.

3.  Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför)
Inga-Britt Ahlenius. Tuff, rak och modig.

4.  Vad gör du om tio år?
Jobbar med människorättsfrågor inom utrikespolitiken. Drömmen vore att jobba för FN i New York.

5.  En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Som gammalt Madonna-fan imponeras jag av hennes arvtagerska Lady Gaga. Om Madonna var 1980-talets ikon är Lady Gaga 2010-talets egofeminism: ”En del kvinnor väljer att följa män, och en del kvinnor väljer att följa sina drömmar. Om du funderar över vilken väg att gå, kom ihåg att din karriär kommer aldrig att vakna upp och säga att den inte älskar dig längre”

 

8. ANNA LEVANDER, 34 år, commercial director North Europe, Abbott diabetes care

1.  Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Utmaningen består i att kunna hantera komplexiteten i att alternera mellan att vara chef (formell roll där beslutfattande är centralt), coach (stötta och utveckla teamet) och ledare (inspirera, driva teamet utifrån satt vision och strategi). Chefskapet erhåller man med titel, ledarskapet förtjänar man. Därför är utmaningen att aldrig ta sin chefsroll för given utan alltid sträva efter att förtjäna att leda ett team.

2.  Var hämtar du din kraft och energi?
Alltifrån vänner och familj till möten med människor. Att exponeras för nya kulturer och situationer. Lugn finner jag nära djur och natur eller på en cykel.

3.  Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Annika Falkengren, SEB. En framgångssaga som verkar vara grundad i en förmåga att rekrytera och behålla talanger vilket visar att hon är trygg i sin roll som ledare.

4.  Vad gör du om tio år?
Att utvecklas och att utveckla andra samt att ha kul är det som primärt driver mig – inte bransch eller titel. Det gör att jag har många valmöjligheter under de kommande 10 åren. Det kan bli allt från att driva ett börsnoterat bolag till en egen låda i någon form.

5.  En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Jag inspireras av Roger Federer, världens främsta tennisspelare. Roger Federer strävar inte efter att vinna mot sin motståndare, utan drivs av att slå det perfekta slaget, varje gång. Som ett resultat av att ha en vision om perfektion och kontinuerlig förbättring så vinner han.

 

 

9. ANNA-CARIN ALDERIN, 31 år, varuhuschef, Ikea Linköping
Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Min största utmaning som ledare i ett Ikea-varuhus, som är en snabbrörlig retailverksamhet, är att ha en sund balans mellan det operativa och det strategiska arbetet vi gör. Med det operativa menar jag det som händer i verksamheten ”här&nu” och att vara ledare i den dagliga driften. Vi har cirka 5000 besökare till varuhuset varje dag och cirka 100 medarbetare på plats. Varje dag är viktig för oss och det är viktigt att vi inte missar den aktuella dagen för att vi blickar fram emot nästa. Dock måste jag som varuhuschef kunna lyfta blicken och jobba mer strategiskt och långsiktigt. Att jobba med en treårsplan ligger i mitt intresse för att kunna inspirera & motivera både medarbetare och min ledningsgrupp.

Var hämtar du din kraft och energi?
Jag hämtar mycket av min energi just på jobbet, då det jag gör är det som jag brinner för. Jag stortrivs med att jobba i ett snabbrörligt klimat omringad av massor av människor (både medarbetare och kunder). Jag får mycket energi från våra kunder de när de ger oss positiv bekräftelse på det arbete vi gör. Jag får även energi när resultatet av mitt ledarskap är att mina kollegor växer och utvecklas och trivs i sina roller. Jag hämtar även kraft på hemmaplan, främst hos min man Filip. Han är bra på att båda stötta mig när det behövs, men även på att utmana mig. Han får mig att tro på mig själv i situationer som jag ibland själv är tveksam i, både när det gäller min yrkesroll och privat.

Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag är mycket lyckligt lottad och tycker om min chef jag har idag. Hon heter Marie Olsson och är dep. Country Manager för Sverige. Hon var tidigare varuhuschef på ett annat varuhus och har därmed stor förståelse för min och mina kollegors vardag. Jag kan ringa henne när som helst för att få stöttning i frågor rörande verksamheten, men även i ledarskapsfrågor. Hon är bra på att läsa av människor och kan på ett bra sätt anpassa sitt ledarskap från situation till situation, vilket för mig är en mycket viktig egenskap hos en ledare.  Som ett plus till detta har hon humor, vilket jag gillar.

Vad gör du om tio år?
Tio år är något över den maxtid som jag har tänkt mig som varuhuschef i Linköping. Efter Linköping har jag och min man tänkt oss att flytta utomlands igen. Vi var nere i Berlin i tre år och gillar nya utmaningar i nya kulturer. Det finns många land som lockar, främst Australien eller Canada. Jag jobbar då som regions- eller landschef och supportar ett flertal Ikea-varuhus samtidigt som jag är med och bidrar till en ledningsgrupp på en landsnivå.

En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Pippi Långstrump är mer än en påhittad figur för mig, hon symboliserar många av de värderingar som jag gillar och står för. Hon är en stark ung tjej som inte är rädd för vad livet har att bjuda på, utan hon tar för sig på ett sätt utan att trampa andra på fötterna. Hon är nyfiken och gillar att testa på nya saker, ibland även de saker som omvärlden ser som omöjliga. Hon är prestigelös och har inga förutfattade meningar om folk och hon tar inte livet alltför allvarligt.

 

10. KAROLINA VALDEMARSSON, 34 år, sales director, Unilever
1.  Vilken är din största utmaning som ledare?
Att prioritera min och mitt teams tid och energi så att vi fokuserar rätt i en komplex portfölj av produkter och kunder. Att hitta balansen som gör att medarbetarna i mitt team känner en positiv motivation att verkligen vilja nå och slå sina målsättningar, att det blir ett positivt drive där de känner att de utvecklas av att ha mig som chef, att de verkligen vill nå våra mål men också att de känner att de har tydliga krav från mig. Jag tror på tydlighet och rakhet och vill verkligen få det att bli positiva funktioner i ett team.

2.  Var hämtar du din kraft och energi?
Från min familj varje dag genom närvaro och telefonsamtal, min man och son och min mamma, pappa, syster och bror alla är mycket viktiga för att ge mig kraft och mod. Jag hämtar kraft ifrån att hela tiden försöka leva och njuta nu, att inte falla in i microstress (inte springa till tunnelbanan, att prata med människor i affärer, på bussar istället för att sitta och stirra i Iphone, sätta på en bra låt på bilradion om det är kö istället för att bygga upp stress). Jag hämtar energi från att hjälpa och stötta andra. Jag tar tid för att hjälpa mitt team utvecklas. Från att alltid ha en resa planerad till Spanien eller Italien, att (som förra veckan) ha en semester i Toscana och bara äta god mat, strosa runt äta en glass, ta en kaffe, prata med folk och uppleva folklivet där. Det ger mig energi i stunden och som mål att se fram emot.

3.  Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Margot Wallström. Hon verkar så modig, spontan, driven och duktig kommunikatör.  Vågar ha en vision, stå upp för den, engagera andra i den och driva den framåt.

4.  Vad gör du om tio år?
Jobbar inom en bransch och/eller företag som jag brinner för som en del av företagets ledningsgrupp. Är fotbollstränare för min sons fotbollslag (om han blir intresserad av att spela det vill säga, han är bara 2 idag). Bor och jobbar gärna i Spanien eller Italien i några år.          

5.  En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Bok: Att Välja Glädje, Kaj Pollak. Den inspirerar till att leva med inställningen att jag själv väljer mina tankar, hur jag reagerar, på händelser och i relationer och därmed hur jag mår och påverkar andra.  Mitt liv, mitt val.
Bok: Harry Potter (samtliga). För att jag älskar sagor och denna är den bästa, fullständig avkoppling att få gå in i en annan värld.

 

Gå till Framtidens kvinnliga ledare plats 11-15 »

 

LÄS MER:

» Läs mer om listan Framtidens kvinnliga ledare här

» Se Topplistan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 1-30

» Se Heta listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 31-50

» Se Varma listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 51-75