2 Mar 2011 kl: 00:00

Framtidens kvinnliga ledare 2011: plats 26-30

« Gå till Framtidens kvinnliga ledare plats 21-25

 

Hoppa till:
Ida Karlberg Gidlund
Helena Hed
Karin Pettersson
Nisha Besara
Christina Saliba


 

26. IDA KARLBERG GIDLUND,35 år, vd och verksamhetschef, Rektorsakademien

1. Vilken är din störta utmaning som ledare (och varför?)
Man kan sammanfatta min största utmaning i nuvarande uppdrag på Rektorsakademien med ett ord: uthållighet. Jag föreläser, driver projekt och samtalar med politiker och det kräver uthållighet. En annan aspekt av uthållighet är att påverka medias bild av skolan. Den dystra misslyckade bilden som allt för ofta visas av svensk skola är direkt felaktig. Den tredje aspekten av uthållighet handlar om ledarskapet, jag var en av Sveriges yngsta högstadierektorer 2006, och de som var unga var för det mesta män. Männen blev dunkade i ryggen och snabbt inplockade i diverse olika nätverk (innebandy, afterwork öl och så vidare) medan jag som ung tjej fick jobba hårt på att bygga nätverken själv, ryggdunkarna kom inte automatiskt som de gjorde för mina manliga kollegor. Det var tufft och jag jobbar fortfarande med att bygga nätverk och uppmuntra andra unga kvinnliga skolledare. Det är en stående heja heja heja punkt på mina föreläsningar, att särskilt uppmuntra och heja på de unga kvinnliga skolledarna.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Kreativitet ligger mig verkligen varmt om hjärtat och jag hämtar mycket energi och kraft från kreativa och innovativa sammanhang. Jag är noga med att varje dag hitta ett tillfälle till att springa på kreativitet. Om man bara har kreativitet som sökbild upptäcker man att det finns överallt, om man letar noga. Jag har senaste året träffat en del musiker och pratat om kommunikation. Jag är helt omusikalisk själv, jag kan varken sjunga eller spela men jag är en kreativ person som gillar att hitta lösningar utanför boxarna. Till min stora förtjusning är musiker kreativa genier och i mötet med dem har jag fått oerhört mycket energi och kraft. Deras kreativa tankbanor hookar med mina och efter år av arbete i offentlig sektor och nu i Rektorsakademien där vi jobbar mot skolan har jag blivit överexponerad av ”nejdetgårinteviharprovatförutsägare”, det känns då så befriande att möta musiker som konstant spränger gränser i någon slags kreativ explosion. Jag tycker också om att läsa böcker som speglar kreativitet och innovation och ställer lite annorlunda frågor, några av mina favoriter är Freakonomics, Blink och Good to Great. Slutligen är min familj min stora kraft och energikälla, en musiker till man och två söner som delar mitt stora matintresse i köket.

3. Vem skulle du vilja ha som chef (och varför?)
Angeles Bermudez Svanqvist. Angeles är en driven chef som målmedvetet arbetar och styr sina verksamheter mot uppsatta mål. Hon utgör ett tydligt ledarskap som sätter fokus på möjligheter och på att olikheter berikar. Angeles arbetar för mångfald och har mod som krävs för att nå framgång. Jag uppskattar en tydlig chef som når resultat och som har höga förväntningar. Därför skulle jag vilja ha Angeles som chef. Skulle jag flytta till USA skulle motsvarigheten vara Condoleezza Rice.

4. Vad gör du om tio år?
Om tio år har jag uthålligt påverkat svensk skola så att innovation och kreativitet är lika vanligt förekommande som att läsa, räkna och skriva. Svensk skola tar tillvara på alla olikheter och använder det som tillgångar. Jag arbetar som VD på ett större företag där värdegrundsfrågor är centrala. Jag sitter även med i minst två styrelser. Jag vill också gärna fungera som mentor och inspirera andra unga kvinnliga chefer.

5. En skiva/bok/artist som inspirerar mig (och varför?)
Hela serien Seinfeldt inspirerar mig. Kreativiteten och uppfinningsrikedomen är oslagbar, varje avsnitt har finurliga tvistar och dialogen är lysande. Trots komiken finns det flera aspekter av tänkvärda citat och händelser. Georg som ständigt letar efter nya jobb och som samtidigt funderar över vad han vill åstadkomma, Cramer som alltid har någon crazy idé på gång det. Jag blir uppmuntrad av serien och det stimulerar mig i mitt ledarskap.

 

27. HELENA HED, 35 år, regionchef,Sweco environment

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att jag driver en verksamhet som är utspridd över halva Sveriges yta, jag ansvarar för medarbetare som finns på sex kontor från Sundsvall i söder till Kiruna i norr.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Jag får mycket kraft och energi från min fritid då jag ofta är ute och åker skidor, båt och skoter med min familj och genom att jag kontinuerligt tränar på gym. Jag får även mycket kraft och energi från mitt jobb, framförallt från mina medarbetare.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag har en mycket bra chef i min VD Bo Carlsson. Han är en kunnig, erfaren, driven och engagerande person som jag trivs att arbeta med.

4. Vad gör du om tio år?
Om 10 år arbetar jag som VD på Sweco.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
En ledarskapsbok som är inspirerande att läsa med många goda tankar är Gung Ho – How to motivate people in any organisation skriven av Ken Blanchard och Sheldon Bowles.

28. KARIN PETTERSSON, 36 år,politisk chefredaktör,Aftonbladet

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att skapa Sveriges bästa ledarsida, och samtidigt ta fram en strategi för opinionsjournalistik i ett helt nytt medielandskap.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Hos familj och vänner.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Hillary Clinton. Hon verkar rak, tuff, oerhört smart och rolig. Och så driver hon kvinnors rättigheter som en utrikespolitisk fråga, vilket är väldigt bra.

4. Vad gör du om tio år?
I jobbet: absolut ingen aning. I livet: är alldeles strax tonårsmamma.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
The left hand of darkness av Ursula K Le Guin. Därför att det är en fantastisk roman om kön och politik.

29. NISHA BESARA, 32 år, chef, Arena medier och chefredaktör, Dagens arena

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att hitta rätt i balansen mellan ”min” personal och min chef, speciellt när viljorna är olika. Att orka verkställa beslut som min chef har tagit och orka meddela tråkiga nyheter till personalen.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
I tanken på att det ständigt går att göra saker bättre och att jag kan och vill bli bättre som ledare. Men även från min familj och det privata så klart.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Sture Nordh, för att jag uppfattar honom som jordnära, prestigelös, genuint intresserad och lyhörd samt väldigt väldigt ogubbig.

4. Vad gör du om tio år?
Det säger jag inte, för då kommer jag aldrig får det jobbet. Skämt åsido, jag har någon ledande position någonstans i skärningspunkten mellan politik, näringsliv och ideell sektor eller är helt egen och har downshiftat. Svårt att säga vilket det blir.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Madonna, för att hon är en powerwoman som har gått sin egen väg genom hela livet, men samtidigt låtit sig inspireras och påverkas av samtiden och omgivningen.

 

30. CHRISTINA SALIBA,36 år, vd ,Weber Shandwick

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att få människor runt omkring mig som jag arbetar med att känna sig som stjärnor. Att få varje person att känna sig unik, sedd och hörd. Att få personer att prestera på ett sätt de själva inte trodde var möjligt. Dessa faktorer är en viktig del i kunskapsföretag. Vi lever på att ha de smartaste och mest begåvade personer i branschen.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Oscar Wilde sa: Ingenting är omöjligt bara mer eller mindre besvärligt. Jag hämtar min kraft och energi i att göra det omöjliga möjligt.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
De chefer jag har haft och har idag är precis de chefer jag alltid drömt om att ha. Min tidigare chef Michael Storåkers och min nuvarande chef Anne Årneby är två personer som får andra människor att växa, ger en mandat och det på riktigt. Deras affärsidé är att bygga andra personer och det är inte många som tar det på allvar på det sätt de gör. De står upp för en även när det blåser och är så underbart pragmatiska och prestigelösa.

4. Vad gör du om tio år?
VD på ett börsnoterat bolag.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Författaren Camilla Läckberg som jag också jobbar med som lyckats inte bara som författarina utan är en knivskarp affärskvinna. Hon har tagit sig själv från Göteborg ut i världen och bygger en global affär.

LÄS MER:

» Läs mer om listan Framtidens kvinnliga ledare här

» Se Topplistan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 1-30

» Se Heta listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 31-50

» Se Varma listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 51-75