2 Mar 2011 kl: 00:00

Framtidens kvinnliga ledare 2011: plats 21-25

« Gå till Framtidens kvinnliga ledare plats 16-20

 

Hoppa till:
Maria Rankka
Johanna Popjanevski
Jessica Löwenhielm
Elin Ekensskär
Karin Attorps


21. MARIA RANKKA, 35 år, vd, Stockholms handelskammare
1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Just nu har jag ett nytt uppdrag och håller på med en förändringsprocess i min organisation. Det är utmanande och kul. Personligen är en utmaning, som knappast är unik för mig, att få tiden att räcka till.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
I grunden kommer kraften inifrån. Jag har alltid upplevt att jag har
haft den, men jobbet i sig är också en viktig källa. Det både ger och
tar energi. Jag skulle aldrig orka om arbetet inte var intressant och
omväxlande. För mig är det också viktigt med annat än jobb. Lediga
helger, resor, vänner, jakt och att vara med min man.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
I mitt nya uppdrag har jag Peje Emilsson som styrelseordförande och det är superstimulerande att arbeta med honom. Kan rekommenderas. Han är nyfiken, krävande och principfast. Det gillar jag. Michael Wolf är en av de svenska företagsledare som jag inspireras av. Han är intellektuell och har ett intresse för samhällsfrågor. Det är också egenskaper jag uppskattar. Generellt så vill man ju ha chefer och mentorer som utmanar en och får en att bli bättre än man trodde att man kunde bli.

4. Vad gör du om tio år?
Vet ej och funderar inte på det heller.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Triumph of the City av Edward Glaeser är en fantastisk bok som jag är uppfylld av just nu. Den handlar om kraften i urbaniseringen och varför städer är en av mänsklighetens främsta innovationer.

 

22. JOHANNA POPJANEVSKI, 30 år, biträdande chef, Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik
1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att vinna kredibilitet som ung kvinna i en mansdominerad bransch är alltid en utmaning. En annan utmaning har varit att balansera min chefsroll med mitt mer analytiska arbete. Forskning kräver stor koncentration, och chefsarbete lämnar inte alltid utrymme för det.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Hos mina vänner och min familj. Jag jobbar med internationella frågor så jag reser också mycket i mitt arbete, det gör mycket för motivationen att få vara ute och ”förstahandsobservera” i olika avseenden.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag skulle gärna prova på att vara min egen chef under en period. Jag har aldrig varit självanställd så det skulle göra mig en erfarenhet rikare.

4. Vad gör du om tio år?
Jag bor och jobbar nog utomlands någonstans, i någon form av konsult eller rådgivarroll, men fortfarande med internationella frågor. Förhoppningsvis med familj.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)

Jag inspireras nog mer av människor jag möter, särskilt när jag är ute och reser. Det finns många imponerande individer i den här världen.


23. JESSICA LÖWENHIELM,34 år, marknadschef, If skadeförsäkring
1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)

Att skapa högpresterande team och samtidigt bygga en bra arbetsmiljö utifrån både verksamhetens och den individuella medarbetarens perspektiv. Hitta rätt balans mellan det strukturella, det kulturella och det individuella. Som ledare måste du behärska och ta hänsyn till alla tre delarna för att bli ett högpresterande team – Together Everyone Achieves More.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Hos min underbara make och hos mina barn. Men också genom att utsätta mig för nya situationer, personer och relationer.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Alla ledare har sina brister och sina styrkor. Jag trivs bäst med chefer som är tydliga i sin vision men flexibla och tillitsgivande nog att låta mig hitta min egen väg men som samtidigt vill utveckla och utmana mig. Är det någon som känner igen sig i den beskrivningen får man gärna bli min mentor.

4. Vad gör du om tio år?
Då sitter jag med i ett börsnoterat bolags styrelse, har startat en egen framgångsrik firma och lägger 15 procent av min arbetstid på ideella projekt. Någon sa att livet går ut på att föda ett barn, bygga ett hus, plantera ett träd samt skriva en bok. Jag har redan hunnit med de första tre så därför bör jag kanske om tio år ha ett bokutkast på gång också?

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Jag inspireras av alla som väljer sin egen väg och vågar sticka ut hakan men som också är duktiga på att leverera när det väl gäller. Någon som är nytänkande, vågar utmana, når framgång, håller över tid och är fantastisk live är Robyn.

 

24.  ELIN EKENSSKÄR, 34 år, vd, Ulna
1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Min största utmaning som ledare är att vi vuxit så enormt under kort tid. Att hela tiden tänka förändring. När jag startade var jag mer delaktig i detaljer eftersom jag också arbetade som rektor, nu när vi har cirka 200 anställda, snart 10 förskolor har jag en helt annan roll. Det är viktigt att även jag hela tiden förändrar mig eftersom verksamheten ändrats så drastiskt.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Tillsammans med mina barn och min familj. Det är viktigt att lära sig att prioritera. Du måste kunna skilja på jobb och fritid, även om du som VD alltid bär med dig ditt jobb hem har du själv ett ansvar att dra gränsen och prioritera.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag har idag de bästa cheferna man kan tänka sig. De lyfter, lyssnar och ser till att du utvecklas och växer i din roll.

4. Vad gör du om tio år?
Arbetar kvar som VD för ULNA AB, vi har vuxit och är en av de större förskoleaktörerna i Sverige.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Jag har ingen artist som jag vill lyfta upp. Att jag kommit dit jag är idag skulle jag vilja tacka min mamma och pappa, de har gett mig en grundtrygghet, stabilitet och visat på att man måste kämpa för att komma någonstans i livet, även om livet inte alltid är så lätt.

 

 

25. KARIN ATTORPS, 36 år,advokat samt partner,Mannheimer Swartling advokatbyrå

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
I mitt arbete som advokat och delägare är jag både verksam som ledare i det dagliga operativa arbetet – att bistå byråns klienter – och har en chefsroll på ett mer övergripande plan som bland annat innefattar byråfrågor från vidareutveckling av verksamheten till rekrytering av jurister och trivselfrågor bland byråns anställda, såväl supportpersonal som jurister. Att i dagens tillvaro med ständig uppkoppling och såväl klienter som kollegors krav på tillgänglighet är det inte alltid lätt att hitta pauser från arbetslivet, vilket jag tror är ett måste för att vara en bra ledare långsiktigt. Att hitta mina andhämtningsoaser och att ibland kunna distansera mig från arbetet för att kunna bibehålla glädjen och engagemanget som ledare i det längre perspektivet ser jag som en utmaning.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Vid sidan om energin och drivet jag får av glädjen i mitt arbete hämtar jag i vardagen kraft i närheten till min familj och vänner, genom att röra på mig såsom löpning eller längdskidåkning (beroende på säsong). För mig är de dagliga promenaderna till och från kontoret också värdefulla ”slussar” som ger tid till att sortera tankarna. I det större perspektivet hämtar jag energi och kraft i våra resor. Gärna med möjlighet att kombinera upplevelser av olika slag, utförsåkning eller bergsvandringar med termalbad, naturupplevelser med stadsliv.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag är ganska nöjd över att vara min egen chef men om jag skulle ha en chef skulle jag vilja ha en smart, handlingskraftig, kompetent chef med förmåga att entusiasmera. Kanske Hillary Clinton, förutom att hon har ett knivskarpt intellekt och är en av världens mäktigaste kvinnor vore det spännande att få lite ”skvaller” från Vita huset.

4. Vad gör du om tio år?
Förhoppningsvis samma sak som nu fast tillsammans med fler kvinnliga kompanjoner. Alternativt arbetar jag som chefsjurist på ett företag med inriktning på mode eller design eller så har jag helt bytt bana och arbetar inom en internationell organisation för mänskliga rättigheter.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Robyn för att hon utöver sin talang alltid verkar ha haft modet att gå sin egen väg och är sann sin egen stil och personlighet samtidigt som hon ständigt utvecklas.

 

Gå till Framtidens kvinnliga ledare plats 26-30 »

 

 

LÄS MER:

» Läs mer om listan Framtidens kvinnliga ledare här

» Se Topplistan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 1-30

» Se Heta listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 31-50

» Se Varma listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 51-75