2 Mar 2011 kl: 00:00

Framtidens kvinnliga ledare 2011: plats 11-15

« Gå till Framtidens kvinnliga ledare plats 6-10

 

Hoppa till:
Mernosh Saatchi
Johanna Eriksson
Susanna Holmström
Frida Lagergren
Fredrika Vince

 

11. MERNOSH SAATCHI, 31 år, grundare och vd, Humblestorm

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Den utmaning jag jobbar med mest just nu är att försöka särskilja på min roll som Ledare/VD med min roll som ägare. Detta då rollerna ska och bör ha olika fokus och målsättningar – i många bolag består de facto dessa roller av 2 olika personer.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
En stor energikälla är att möta våra kunder och få möjlighet att utveckla samarbeten tillsammans med dem. Jag inspireras också mycket av möten med andra duktiga ledare och entreprenörer. För att kontinuerligt fylla på med inspiration är jag aktiv i 2 nätverk. Sen är min man väldigt viktig för mig, med honom kan jag bolla, skryta eller bara vara ynklig.

3.  Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag skulle vilja testa på att ha Angeles Bermudez-Svankvist som chef och lära mig av förmågan att leda genom ”Management by Love” och hårda/raka nypor. Dock gärna i en annan organisation. En annan ledare som inspirerar är Richard Branson – en sann, riskbenägen och mycket lyckad entreprenör.

4. Vad gör du om tio år?
Engagerar mig på 3 olika plan. Jag jobbar som rådgivare för företag kring hur de ska driva entreprenörskap, kultur/varumärke och mångfald ur alla perspektiv.  Jag engagerar mig fortfarande för att event- och kommunikationsbranschen ska driva affärsvärde på ett mätbart sätt och dess vikt i den långsiktiga/strategiska affärsplaneringen. Och jag driver givetvis företag av något slag. Kan dock tänka mig att någon gång utveckla mitt ledarskap genom att vara anställd ledare/VD – då gärna på ett större företag än det jag idag har erfarenhet av. Tror det finns mycket att lära av att ”sitta på andra sidan” som entreprenör.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Confession on a Dancefloor – Madonna. Musiken gör mig glad och ger mig massa energi på promenaden till jobbet. Madonna för mig står även för ständig förändring med begreppet hon själv använder ”Reinvent yourself”. Som ledare är detta ett ledord!

 

12. JOHANNA ERIKSSON, 31 år, marketing director, Oriflame cosmetics

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Den största utmaningen som ledare är just att hinna leda! I myllret av strategier, målsättningar, uppföljning och projekt (egna och andras) är det en sann utmaning att hinna med att leda den dagliga verksamheten och vara närvarande på det sätt jag har som ambition att vara.

2.  Var hämtar du din kraft och energi?
I det dagliga arbetet tillsammans med min personal och mina kollegor – det är de som inspirerar mig! När jag behöver ladda batterierna gör jag helst det ”hemma” i Dalarna – där är det sagolikt vackert, alldeles tyst och en fantastisk luft att andas.

3.  Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Fotbollstränaren José Mourinho. Han har vunnit i princip allt som går att vinna, och han har gjort det med flera olika lag. Är det någon som vet hur man bygger ett framgångsrikt lag så är det han.

4.  Vad gör du om tio år?
Jag har aldrig haft någon utstakad plan och har det inte nu heller. Om 10 år hoppas jag att jag har fortsatt riktigt roligt på jobbet, har fortsatt att ta vara på de tillfällen och möjligheter som dykt upp och har fortsatt att värdesätta min familj och mina vänner högst.

5.  En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Jag hämtar inspiration från olika håll, hela tiden. Det handlar om att plocka russinen ur kakan. Men om jag ska nämna en specifik bok så får det bli ”Good to Great”, en artist så får det bli Robyn. Hon går alltid – väldigt framgångsrikt – sin egen väg.

 

13. SUSANNE HOLMSTRÖM, 33 år, chef Tele 2 wholesale, Tele 2 Sverige

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Jag vill vara en modig ledare som driver genom förändringar och förbättringar effektivt och med stort hjärta. En lyhörd person som får mina team att prestera utöver vad de trodde var möjligt. Det ska vara roligt att arbeta med Susanne. För att nå upp till min ambition ovan så känner jag att en stor utmaning är att alltid våga vara modig; i mina beslut, på möten, i strategifrågor etc. Det är viktigt att hela tiden utvecklas och bli en ännu bättre ledare. En utmaning är att ständigt ifrågasätta sitt ledarskap för att hela tiden bli bättre. 

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Min familj och mina vänner. En lång promenad i skogen med vår Jack Russel Ceasar brukar ge ny kraft och ofta många nya idéer. Det är viktigt för mig att få lite distans till mitt jobb och min roll som ledare, det är då jag kan utvecklas och samla ny kraft. Att tillbringa lite tid i skidbacken på vintern eller på havet sommartid ger också extra kraft.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Christina Stenbeck, för det skulle innebära att jag tagit över ett av Kinneviks bolag. Skämt åsido finns det massor av härliga kompetenta chefer som jag längtar efter att få arbeta tillsammans med. Jag skulle gärna ha en chef som jag tidigare fått möjligheten att vara chef över. Det betyder att jag har gjort ett bra jobb i att inspirera och låta personen växa i sin roll.

4. Vad gör du om tio år?
Jag planerar inte mycket och har ingen särskild karriärdröm. Jag tror att en för tydlig plan kan göra att jag missar möjligheter som dyker upp. Men jag har fantastiskt roligt på jobbet varje dag. Jag har en ny utmaning och nytt team om tillsammans skapar fantastiska resultat. Troligtvis har jag fått ett erbjudande om nytt jobb som kittlar och känns riktigt spännande. Kan vara på mitt nuvarande företag eller någon helt annanstans. Jag går fortfarande på långpromenader med min då gamla trötta Jack Russel och jag skjutsar säkert barn till fotboll hockey och allt annat skoj. Jag är en fantastisk fru och en riktigt god vän.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Robyn. En fantastisk person, artist, ledare och entreprenör. Otroligt kompetent och talangfull inom sitt område. Hon älskar det hon gör.

 

14. FRIDA LAGERGREN (fd Billing), 34 år, head of If care, If skadeförsäkring
1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att räcka till på det sätt jag vill. Skapa mer tid för att vara ledare och mindre tid på administration och saker som ”måste” göras och bränder som ibland måste släckas.

2. Var hämtar du din kraft och energi?
När jag inte är på jobbet kan jag släppa det helt och snabbt komma ner i vila och återhämtning – sedan spelar det inte så stor roll vad jag gör. Att titta ut över havet eller in i en brasa ger mig kraft i ultrarapid – liksom att träffa vänner och familj, ta promenader eller se en film.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Steve Jobs har gjort en ordentlig resa på många plan. Om han också har tid att vara en bra chef tror jag man skulle kunna lära sig massvis.

4. Vad gör du om tio år?
Om jag har riktig tur är jag Generalsekreterare för Rädda barnen. Eller så är jag styrelseproffs.

5. En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Marie Fredriksson och hennes soloalbum på svenska. Hennes röst och hennes texter är starka, men ändå bräckliga. Sådan känsla – och samtidigt en enorm integritet.

 

15. FREDRIKA VINCE, 36 år, vice president global IT services, Program office, Nasdaq OMX
1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Jag arbetar i ett globalt företag där medarbetare arbetar flexibla timmar för att kunna hantera möten mellan tidszonsskillnader och oförutsedda händelser inom IT-driften. Det är viktigt och samtidigt en väldigt stor utmaning att försöka balansera personalens arbetstid och deras privata liv när information och möten inte längre är förutsägbart mellan 9-17. Målstyrning är allt viktigare när personal arbetar mer självständigt och på flexibla timmar och det är viktigt att personalen får mål som de förstår hur de kan påverka. Målen måste dessutom kunna justeras i en snabbare global konkurrens. Som chef är det en utmaning att sätta tydliga mål, hantera de förändringar som ständigt är närvarande och samtigit hålla personalen motiverad att själva driva arbetet framåt.

2.  Var hämtar du din kraft och energi?
Från familj, vänner och träning. Jag tror det är viktigt att tänka på sin hälsa om man skall orka i det långa loppet.

3.  Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag kommer inte på någon speciell just nu men det finns många intressanta chefer. Generellt vill jag ha en motiverande chef med visioner och förmåga att se och förstå sina medarbetare.

4.  Vad gör du om tio år?
Jag har ingen exakt plan för vad jag skall göra om 10 år. Jag tror mer på att göra det som jag tycker är roligt och ta de chanser som uppenbarar sig, verkar intressanta och motiverande. Jag vet inte om det innebär att jag är chef i ett etablerat bolag eller driver något eget. Det viktiga är att göra något jag verkligen tycker är givande. Förra året när vi fick möjlighet att arbeta i New York flyttade vi hela familjen till USA. Jag trivs när jag känner att jag utvecklas och har utmaningar.

5.  En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Jag inspireras mer av människor i min omgivning eller närhet. Med snart tre barn under 4 år har jag har inte mycket tid för att läsa böcker utan det blir mer tidningsartiklar och korta reportage som kan ge inspiration.

 

Gå till Framtidens kvinnliga ledare plats 16-20 »

 

LÄS MER:

» Läs mer om listan Framtidens kvinnliga ledare här

» Se Topplistan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 1-30

» Se Heta listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 31-50

» Se Varma listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 51-75