10 Maj 2011 kl: 00:00

Framtidens kvinnliga ledare 2011: plats 1-5

Hoppa till:
Linda Jansdotter Larsson

Julia Norinder

Annica Bresky
Charlotta Lundberg (fd Lindahl)
Maria Petersson

 

1. LINDA JANSDOTTER LARSSON, 35 år, global head of trading operations, SEB

1.  Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
En högaktuell och spännande utmaning är att förstå, attrahera och leda nästa generations medarbetare. Generation Y ställer helt andra krav på sina arbetsgivare och ledare än vi är vana vid.

2.  Var hämtar du din kraft och energi?
Framförallt hämtar jag kraft från min egen organisation. Får oerhört mycket energi av att träffa våra medarbetare och av dialogen med dem.

3.  Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag har under hela min karriär haft förmånen att ha chefer som har sett min potential och vågat tro på mig, det är det viktigaste även i framtiden för mig.

4.  Vad gör du om tio år?
Då hoppas jag att jag leder en större organisation med möjligheten att påverka och göra skillnad i ett större sammanhang.

5.  En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Coco Chanel, för att hon var en kontroversiell visionär som vågade bryta mönster och som genom sin kreativitet, talang, vilja och uthållighet visade att den enda begränsningen som finns är den inom dig själv.

2. JULIA NORINDER, 35 år, vd, Preera
Som vd för konsultföretaget Preera är Julia verkligen rätt chef på rätt plats. Hon har länge varit före sin tid i synen på management och den egna branschen. Preera har byggt sin framgång genom att utmana de större konsultbolagen med ett starkt människofokus och genom att skapa vilja att vara med och utveckla i stället för rädsla för förändring. Liksom under 2009 har företaget fortsatt att expandera 2010, trots kristider och med största delen av verksamheten i Västsverige. Kunderna har förblivit lojala mot Preera, liksom medarbetarna som uppskattar det värdebaserade ledarskapet.

3. ANNICA BRESKY, 35 år, vd, Billerud Karlsborg

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Vid årsskiftet lämnade jag mitt jobb som sektionschef på StoraEnso Kvarnsveden, där jag jobbat i 10 år, och började som VD för Billerud Karlsborg. Jag gick därmed från operativ chef i produktionen till en strategisk roll med fokus på mer långsiktiga frågor. Det är klart att en hel del nya utmaningar kommer när jag nu byter företagskultur och ska ”bygga” mitt nya team. Det är en oerhört spännande resa som ställer stora krav på ett aktivt ledarskap!

2. Var hämtar du din kraft och energi?
Familjen, vänner och träning är en stor del av att ladda batterierna privat. På jobbet blir jag upprymd när jag ser att vi genom ”vi-känslan” kan överträffa våra kunders, ägares, ledningens och våra egna förväntningar; när vi uppnår det till synes omöjliga. Jag blir glad när mina medarbetare lever våra värderingar, är stolta över sitt företag och strävar efter att hela tiden blir bättre – och jag tror att ett gott ledarskap är avgörande. Den ledare som ”ser” medarbetare som individer och är tydlig med sina förväntningar gör skillnad på sista raden i det ekonomiska resultatet och skapar en arbetsplats med hög trivsel och glädje.

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Om man får drömma så skulle det vara Steve Jobs. Om han är en bra chef det vet jag inte men det är en otroligt driven och dynamisk entreprenör med mycket innovationskraft.  Han har lyckats göra en ”turn-around” för Apple som företag och introducera produkter som har förändrat många människors vardag. Det hade varit roligt att få en inblick i hur han tänker.

4.  Vad gör du om tio år?
Jag tror att jag kommer att fortsätta att utmana mig själv och prova nya roller utanför min komfortzon. Kanske jobbar jag mer med kunder, eller internationellt. Det händer mycket i tillväxtländer som är spännande.

5.  En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Här måste jag svara boken ”Forest Gump” av Winston Groom. Varje gång jag läser den, fylls jag av glädje och tillförsikt. Jag blir påmind om att livet är oförutsägbart på ett fantastiskt sätt och att man ska passa på att njuta av resan även om den ibland är svår. Människan har en otrolig inre kraft, utgången är inte alltid given och man kan uträtta stordåd även i det lilla.

 

4. CHARLOTTA LUNDBERG (fd Lindahl), 35 år, direktör kundrelationer, 3

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att bromsa min egen förändringsbenägenhet. Jag är ganska otålig och älskar förändring, och jag behöver tänka på att inte alla mår lika bra av konstant utveckling.

2.  Var hämtar du din kraft och energi?
Genom att byta miljö och koppla bort jobbet helt. Jag behöver nya intryck men skaffar dem också på många olika sätt – umgås med familj och vänner, lyssna på musik, springa i skogen, resa och så vidare.

3.  Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Inga-Britt Ahlenius. Hon har extremt många spännande erfarenheter och kunskap att dela med sig av, och hon har enormt stark integritet. Hon vågar stå för sina åsikter och är relevant i det hon gör.

4.  Vad gör du om tio år?
Jag har alltid varit mer fokuserad på nuet och på att göra saker som känns kul, spännande och utvecklande här och nu. Men jag jobbar troligen fortfarande med människor och med ledarskap i någon form, eftersom det är det roligaste jag vet. Förmodligen i en miljö med mycket utveckling och förändring, gärna i ett eget företag.

5.  En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Artist – Robyn. För att hon utvecklar sig själv och sin musik hela tiden och hon lyckas bli extremt framgångsrik utan att tumma på sitt eget varumärke eller stil. Och så kör hon ju allt i eget bolag dessutom. Hon är grym!

5. MARIA PETERSSON, 36 år, försäljningsdirektör, Viasat

1. Vilken är din största utmaning som ledare? (och varför?)
Att hitta en balanserad avvägning mellan att lyssna på medarbetarna och samtidigt själv vara tydlig i ledarskapet. Jag tycker det är viktigt att besluten tas så nära verksamheten som möjligt och lyssnar gärna på medarbetarnas kloka synpunkter, men inser att det är viktigt att som ledare vara tydlig för att skapa en trygghet i besluten.

2.  Var hämtar du din kraft och energi?
En promenad i djupaste skogen ger kraft och perspektiv på tillvaron. Stora träd som har vuxit i hundratals år tar ner tankarna kring kvartalsvis problemlösning på jorden.      

3. Vem skulle du vilja ha som chef? (och varför?)
Jag skulle vilja vara min egen chef någon gång i framtiden eftersom jag när en dröm om att driva en egen liten låda.

4.  Vad gör du om tio år?
Om tio år har jag mer praktisk erfarenhet av ledarskap och många spännande karriärval bakom mig. Valen jag tagit på vägen har lett mig fram till en kreativ situation där jag har stort handlingsutrymme och upplever dagar fulla av energi och spännande utmaningar.

5.  En bok/skiva/artist som inspirerar mig (och varför?)
Robyn. Hon är professionell, okonstlad, jordnära och utstrålar en självklar kraft.

 

Gå till Framtidens kvinnliga ledare plats 6-10 »

 

LÄS MER:

» Läs mer om listan Framtidens kvinnliga ledare här

» Se Topplistan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 1-30

» Se Heta listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 31-50

» Se Varma listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 51-75