1 Mar 2008 kl: 00:00

Framgångsstipendiet -Calills idéer tände juryn

Företaget ”Light My Fire” föddes när Calill Odqvist pappa tillbringade ett år i Guatemala. Där tog han fram ett ekologiskt alternativ till vanliga tändstickor, tillverkat av gamla stubbar.

– Idén var underbar och jag blev inkallad för att sälja produkterna, trots att jag inte hade någon tidigare erfarenhet av försäljning. Flera av de stora svenska matvarukedjorna köpte in våra så kallade ”Maya Sticks”. Tyvärr hade vi inga pengar till marknadsföring, så tändstickorna blev kvar på hyllorna.

Trots floppen med ”Maya Sticks” fortsatte Calill Odqvist arbetet med ”Light My Fire”. Nu hade företaget hittat sin nisch – vildmarksliv. ”Light My Fire” tog under de kommande åren in produkter som tennstålet och ”Meal Kit”, ett alternativ till den klassiska snuskburken. Men det var med ”Sporken”, en kombinerad kniv, sked och gaffel, som den riktiga succén kom.

– ”Sporken” har sålt i över en miljon exemplar under det senaste året och vi har distributörer i 25 länder. Nyligen sålde vi in produkten till Wal Mart och deras 2700 butiker.

Calill Odqvist har hela tiden varit övertygad om att företaget skulle bli framgångsrikt.

– Det är det som har drivit mig och jag har alltid haft känslan av det skulle bli en succé. Fast visst blir man ödmjuk när det är tufft.

Har du blivit miljonär nu?

– Nej, tyvärr inte. Men det här året har ekonomi vänt och det ser ljust ut.

Vad är företagets framtidsplaner?

Vi fortsätter att komma på idéer. Bland annat lanserar vi ett sittunderlag i cool design och det finns även en ”Giant Spork” i idébanken.

I Framgångsstipendiet ingår bland annat en valfri masterutbildning och sex mentorträffar. Calill Odqvist har bestämt sig för att gå en utbildning i personligt ledarskap.

– Jag hoppas att vi ska växa ännu mera och jag vill därför bli bättre på att leda människor. Det här med mentorträffar ska också bli jäkligt kul. Vi blir väldigt färgade av varandra inom företaget, och då är det bra med en person som kommer utifrån och säger vad han eller hon tycker om idéerna.

Fakta:

Namn: Calill Odqvist Ålder: 33 år

Bor: Malmö

Yrke: Heltidsentreprenör