12 Mar 2012 kl: 00:00

Framgångsknepet: Så gör du powerkarriär

Kan inte killar ha nytta av boken?
− Jo, absolut! Men vi tycker att det saknas kvinnliga förebilder inom
karriär och entreprenörskap. Det vill vi försöka ändra på. Jag tror att man har lättare att inspireras av någon av samma kön.

Vad var roligast med bokarbetet?
− Vi fick höra en del galna historier. Anna Berggren, vd på MTG Radio, berättade till exempel om när hon på ett tidigare jobb var ensam kvinna på en konferens med ledningsgruppen. Plötsligt klädde alla män av sig och försvann in i bastun, medan hon hänvisades till poolen. När hon förstod att det skulle pratas affärer därinne tvekade hon inte en sekund. Hon hoppade in i bastun med männen, spritt språngande naken. Snacka om ett bra exempel på att verkligen ta kontroll över sin egen situation!

Vilket är ditt bästa karriärtips?
− Låt ingen säga vad du kan eller inte kan. Väldigt mycket går att göra om man tror på sig själv!

Hur hittade du till Shortcut?
− Via en googling för flera år sedan. Jag tyckte att sidan var så bra att jag blev medlem direkt. Jag läser alltid era veckobrev. Ni har så roliga vinklar på artiklarna, och jag blir både peppad och inspirerad.

 

 

 

1. Stanna upp och utvärdera
Fråga dig själv: ”Jobbar jag med det jag tycker är kul och/eller meningsfullt?”. Och om svaret är nej: ”Vad vill jag göra i stället och hur kan jag ta mig dig?”. Det sätter igång dina tankar och du börjar automatiskt spana efter nya vägar.

2. Våga testa!
Vi är ofta väldigt nojiga över att välja rätt, vilket innebär en väldig press. Men ett jobb som visar sig vara totalfel är också en värdefull erfarenhet – då vet du i alla fall vad du INTE ska syssla med. Få av de framgångsrika kvinnor som har intervjuats i Powerprincipen har skaffat sitt drömjobb direkt. De har testat, tagit steg i olika riktningar – och gör det fortfarande.

3. Lyft blicken
Det är lätt hänt att böja ner huvudet och bara jobba, jobba, jobba. Men väldigt mycket i arbetslivet – som viktiga beslut och rekryteringar – handlar om vem som känner vem och hur väl man ”kuggar i” andra personer. Så lägg lite tid på att socialisera på jobbet, och hitta sätt som du kan hjälpa och jobba tillsammans med dina kollegor. Det får du ofta tillbaka många gånger om.

 

VINN BOKEN POWERPRINCIPEN

Är du sugen på att göra raketkarriär, få en chefsposition eller att fördubbla din lön? Powerprincipen lovar att avslöja en framgångsformel som hjälper dig att göra superkarriär – snabbt. Nu kan du vinna ett eget exemplar av boken.

 

Tävlingen är avslutad, stort grattis till vinnarna!

 

 

 

Läs mer:

 

Alla andra verkar springa om dig, och du står med ett stort frågetecken över huvudet – ”varför inte jag?”. Här är tipsen som hjälper dig att ta klivet upp på karriärstegen.
Att tacka nej till en öl efter jobbet kan vara dumt.
Ofta pratar vi om en ”lyckad” karriär med status och hög lön som kännetecken. Men hur skapar man sig egentligen ett arbetsliv som man mår bra av? Här är 10 steg som hjälper dig på traven!