Framgången räckte inte – så han gjorde tvärtom
21 Nov 2017 kl: 00:00

Framgången räckte inte – så han gjorde tvärtom

När Faizal Luttamaguzi flyttade tillbaka hem till Stockholm efter elva år på resande fot var det till ett jobb på en av Sveriges största mediekoncerner. På pappret såg allt bra ut: en trygg och stabil anställning, tjänstebil och pensionssparande. Men efter ett yrkesliv där tillväxt ständigt tycktes trumfa allting annat hade nyfikenheten på att leva med lycka i fokus vuxit sig starkare.

— Jag gjorde ekvationen i huvudet och för mig gick den inte ihop. Fem dagar i veckan ägde mitt jobb all min tid och jag behövde hitta ett sätt att vända på det. Efter tio år som yrkesverksam i stora bolag märkte jag att oavsett hur framgångsrika vi var så räckte det aldrig. Procenttalen i budgeten skulle ständigt höjas och svaret på ”varför” motiverade aldrig mig. Jag visste att även om jag skulle få löneförhöjning eller en ny position så skulle jag ändå sitta i budgetsamtal om ett år igen, utan att få svar på frågan varför vi aldrig blir nöjda.

Helgerna spenderade Faizal med att återupptäcka Stockholm, ofta tillsammans med vänner på restauranger och mysiga caféer och bestämde sig för att göra ett försök att göra det till sin vardag. Han hade själv testat på olika typer av lokala guide-koncept under sina år i New York och ville göra något liknande på hemmaplan.

 ”Gör sånt som både du själv och andra uppskattar.”

— Jag började ge guidade food tours parallellt med mitt vanliga jobb. Samtidigt föreläste jag även en del på universitet och företag och träffade människor som kom med tips och idéer på hur konceptet kunde vidgas. Nu har jag elva frilansare under min plattform som gör det de tycker är det bästa med stan: alltifrån guidade löp- och cykelturer med fokus på hållbarhet till shopping tours och vinprovningar. Det blir en sån tydlig win-win-situation när man kan skapa något utifrån efterfrågan och göra sånt som både du själv och andra uppskattar.

Men idén om att skala ner arbetstid och fokusera på vad som av många snarare ansågs vara en hobby har också kantats av en del skepticism. Och för Faizal var det vännernas och familjens tveksamhet som var det svåraste att värja sig emot.

— Jag menar, rent tekniskt hade de ju rätt. Tittade man enbart på siffror skulle det inte finnas lönsamhet i det jag ville göra. Turistsäsongen sägs vara kort i Stockholm och jag hade ett tryggt och välbetalt jobb. Såklart ville de mitt bästa. Och det var också det som var tufft. Att våga trotsa logiken och omtanken och lita på att min magkänsla var rätt och jag visste att jag skulle bli lyckligast om jag gjorde det på mitt sätt.

Med åren har också magkänslan visat sig vara framgångsrik. Sedan starten 2014 har turerna expanderat till Oslo och Köpenhamn med fler länder på gång. Men enligt Faizal själv är det viktigaste att han nu kan styra helt över sin egen tid.

— Jag förfogar till 110 % över mina dagar och det skapar i sin tur mer utrymme för kreativitet, nya möten och nya idéer. I januari lanserar jag bland annat ett eget klock- och klädmärke under två nya webbutiker, och förra året tog vi fram träcyklar som ingår i våra turer med fokus på ett hållbart Stockholm. För dem har vi nu blivit nominerade till Årets Innovation av Stockholms stad, vilket såklart är jätteroligt men det var länge sedan jag satte upp konkreta mål. Jag gör det jag vill göra när jag vill göra det i stället, och det betyder att jag redan lever mitt mål – på daglig basis.

Faizals startup-tips till nya entreprenörer:

1. Gå mot logiken! Många kommer säga att det du vill göra inte håller och då är det lätt att man ifrågasätter sig själv. Här är det viktigt att våga lita på magkänslan över logiken. Det ger så mycket när du kommer ut på andra sidan och ser att det du tror på faktiskt funkar.

2. Börja i fel ände! Det är enkelt att tänka ”jag vill göra något annat” och sedan direkt skynda vidare till säljstrategi och tillväxt. Jag tror det viktiga är att i stället tänka ”vad är det roligaste jag vet?”. Om du gör något du med glädje själv skulle betala för, det är då du blir bäst på det du gör.

3. Våga skicka mejl! Skulle du vilja sitta och jobba på ett större företag för att se hur de jobbar eller har du läst om en spännande person du vill luncha med – mejla och fråga. Jag gör det flera gånger i veckan och blir alltid positivt överraskad av hur generösa människor är vad gäller sin tid och att dela med sig av sina erfarenheter.