Foto på CV:t – snygga män gynnast mest
14 Dec 2010 kl: 00:00

Foto på CV:t – snygga män gynnast mest

I artikeln Foto på CV:t – flipp eller flopp berättar fyra rekryterare hur positivt det är att bifoga ett foto på dig själv i ansökan. Nu visar en studie att detta visserligen stämmer för rekryteringsföretag men använder sig inte företaget av externa rekryterare gagnar foto på CV:t en grupp av människor mest – snygga män.

I undersökningen från ett universitet i Isreael har omkring 5 300 CV:n skickats parvis till mer än 2 600 företag. De innehöll samma meriter men ett CV hade ett foto bifogat, antingen på en snygg man eller kvinna eller på en person med ”mindre attraktiv” utseende. Utseendeurvalet gjordes av en panel på 300 studenter. Risken att de attraktiva människorna skulle ses som ”bimbos” kunde strykas då de av studentpanelen ansågs se smartare ut än de med mindre fördelaktigt yttre.

Resultatet överraskade forskarna. Det visade sig att de snygga männen kallades dubbelt så ofta på intervju som de män med alldagligt utseende. Bland de kvinnliga sökande blev resultatet det omvända. Ett foto utan CV fungerade bäst och de normalsnygga kvinnorna blev oftare kallade till intervju än de vackra. Intervjuchansen för en kvinnlig sökande utan foto var hela 30 procent högre än för de bildsköna.

Forskarna har hittat beläg för att kvinnlig avundsjuka var orsaken till detta. De menar att det ofta är kvinnor på företagen som gör första urvalet av sökanden och att de har en tendens att välja bort vackra medsystrar, och plocka ut snygga män. Forskarna tror sig även ha hittat en annan förklaring.
– Kvinnor som skickar med ett foto anses inte lika seriösa, utan kan misstänkas för att marknadsföra sig själva med sitt utseende, säger en av forskarna till Dagens nyheter.
Då en tidigare undersökning av Henrietta Huzell visar att svenska företag ställer höga krav på utseende – hela 60 procent av företagen i hennes studie vill ha ”snygg personal” – är frågan om studiens resultat kan appliceras på den svenska arbetsmarknaden. Vill du oavsett forskningsresultat ta med ett foto på CV:t så var noggrann med vilket du väljer menar Jenny Moström som är rekryteringsansvarig på EF.
– I en svensk ansökan är foto positivt så länge det är ett bra taget foto. Tänk dig för om du väljer att ha ett foto och välj inte en Facebookbild från senaste festen!

Källa: Studien Are good-looking people more employable?