15 Jun 2010 kl: 00:00

Foto på CV:t – flipp eller flopp?

Visst – du kan stå ut ur mängden i rekryterarens högar – men du kanske också ser ut som hans eller hennes hatade ex.

– Någon har sagt att det bara är tio procent av Sveriges befolkning som bör ha sin bild på CV:t, men personligen gillar jag det, säger Sara Sterner som är rekryteringsansvarig på Agentum.

 

Och hon är inte den enda som har fastnat för foto på CV:t – läs nedan vad fem experter inom ämnet tycker och se om det är dags att skicka med ditt leende i din ansökan.

 

 

Vad tycker du om foto i CV:t?

 


 

 

Det finns inget rätt eller fel i den frågan, även om jag personligen tycker det är en fördel om du har foto i ditt CV. Det ger mer identitet åt pappret om det finns ett ansikte på den jag läser om. Men som sagt, du måste känna efter själv om det känns rätt för dig. Bestämmer du dig för att ha ett foto så ska det vara en enkel och stilren ansiktsbild.
Louise Stamå, karriärkonsult, MinKarriär
 

 

 


 

 

Det är inte mycket att snacka om. Det är en del av din personlighet, det drar ögonen till sig och det gör det lättare för rekryteraren att särskilja olika kandidater. Fördelarna överväger eventuella nackdelar stort och det kommer att bli fullkomligt självklart och absolut standard inom några år.
Pelle Mårtenson, CV-expert, CV-skolan
 

 

 


 

 

I en svensk ansökan är det positivt så länge det är ett bra taget foto. Tänk dig för om du väljer att ha ett foto och välj inte en Facebookbild från senaste festen! En annan variant är att inkludera fotot i det personliga brevet istället.
Jenny Moström Carlson, rekryteringsansvarig, EF
 

 

 


 

 

Utmärkt då man som rekryterare kanske intervjuar sex personer om dagen är det lätt att detaljer faller i glömska. En bild fräschar upp minnet! Jag ser ingen nackdel med det, det är inte utseenden vi tittar på! Men välj gärna en bild som visar hur du ser ut i den miljö jobbet avser, kanske inte hur du ser ut när du styr segelbåten i solglasögon och keps!
Håkan Sandberg, rekryterare och Shortcuts rekryteringsexpert
 

 

 


 

 

Personligen gillar jag foto, men har man inte rätt bild så kan det verkligen bli fel. Det är viktigt att du väljer en neutralt foto, inte en fest- eller semesterbild och inte heller en där du ser 15 år äldre ut, eller tvärtom. Välj ett foto som är personlig och ett leende är aldrig fel. Men välj överlag ingen bild som kan väcka för mycket spekulationer. Det heter ju inte en bild säger mer än tusen ord för intet…
Sara Sterner, rekryteringsansvarig, Agentum