20 Jun 2011 kl: 00:00

Foto på CV:t – dos and don’ts

Gör   så här! 4 do’s för ditt CV-foto

 

Tänk passfoto.
Placeringen av ditt ansikte ska vara rakt fram­ifrån, och du ska komma lagom nära kameran. En bild tagen på för långt avstånd ger lite mugshotkänsla, och ett alltför tajt beskuret fotografi gör att man kommer dig lite för nära helt enkelt.

Bakgrunden ska vara anonym och enkel.
Undvik alltför mycket färger och prylar. Om du tar bilden utomhus kan det vara bra att tänka på vad som finns bakom dig – när du beskär bilden till porträttformat ser det väldigt konstigt ut om ditt huvud toppas av en lyktstolpe.

Tänk på ljuset när du fotograferar!
Lysrörsbelysning kan se väldigt ljus och fin ut, men när man tar bilder i den miljön finns risken att mörka skuggor ger dig pandaögon. Samma sak gäller starkt solljus. Det bästa är att ställa sig vid ett fönster och utnyttja dagsljuset. Men vänd inte ryggen till fönstret – det ger motsatt effekt och gör ditt ansikte mörkt och svårfotat.

Svartvitt eller färg?
Du bestämmer själv, men tänk på att ditt cv ofta skrivs ut på en svartvit skrivare – alltså bibehåller en svartvit bild kvaliteten bäst.

Så lyckas du med ansiktsuttrycket:
Shortcuts fotograf Jezzica Sunmo vet hur du lyckas med ansiktsuttrycket:
– Tänk på att inte hålla hakan alltför högt, du får bättre blick om du vinklar ner ansiktet en aning. När det gäller leendet är ögonen det viktiga – att du ler med ögonen gör att leendet ser äkta ut.

 

 

Gör inte så här! 3 don’ts för ditt CV-foto

 

Partybilden
Ingen vill anställa en partyprisse – vilket jobb det än gäller. Att pryda cv:t med en festbild gör inte att du ser avslappnad och rolig ut. I stället finns risken att du framstår som oseriös och opålitlig.

 

Bortklippta exet

Om du bara hittar bilder på dig själv tillsammans med andra är det lika bra att skippa bilden helt. Att helt sonika klippa bort ex:et eller kompisen från bilden ser bara konstigt ut.

Semesterbilden:

Visst är du snygg som brunbränd semesterfirare i solbrillor, men tänk på att du inte vill se varken lättklädd eller snajdig ut på ditt cv. Nakeneffekten kan komma även om du har mer än en bikini på dig på bilden – undvik alltför uppknäppta skjortor och linnen med smala axelband.