Möter du ofta kniviga val och beslut på jobbet och i karriären? I dagens snabbrörliga samhälle är det lätt att förknippa ett ”nej” med trist attityd och en ovilja till förändring. Men faktum är att ny forskning indikerar att våra hjärnor antagligen är programmerade att ge negativa besked från första början.
Genom en ny beräkningsmodell, baserad på data från råtthjärnor, har forskare på KTH studerat förhållandena mellan hjärnans ”Go” och ”No Go”-nervceller. Dessa signaler skickas ut från hjärnans striatum, eller strimmiga kroppen som den också kallas. Striatum är en del av storhjärnans basala ganglier, som spelar en betydande roll när det kommer till beslutsfattande, inlärning och olika motoriska funktioner.
KTH:s forskning visar nu på en ”konflikt” i hjärnan som påverkar vår förmåga att fatta beslut. Arvid Kumar, biträdande universitetslektor på avdelningen för beräkningsbiologi, förklarar:
– Det kan vara så att människor är naturliga nej-sägare. Anledningen till detta är en grupp nervceller i striatum som uttrycker dopamin typ 1-receptorer (D1R) och som signalerar ett Go-kommando och deras rivaler som uttrycker en dopamin typ 2-receptor (D2R) och som signalerar ett No-Go-kommando. De båda är kopplade på ett sätt som gör att de hämmar varandra. Vår forskning visar att No-Go-nervcellerna hämmar Go-nervceller mer än vice versa. Man kan säga att oddsen är emot Go-neuronerna.
Övertalning, marknadsföring och grupptryck är exempel på stimulans som krävs för att ge Go-cellerna i våra hjärnor ett övertag gentemot sina negativa kusiner. Kunskap och lärande fungerar också.
För den som vill avnjuta avancerad hjärnforskning på engelska finns Go/No Go-studien att läsa här.
(Eller läs det nästan lika avancerade pressmeddelandet här)