Forskare: Håll kontoret så tyst som möjligt
6 Maj 2019 kl: 00:00

Forskare: Håll kontoret så tyst som möjligt

Under de senaste årtiondena har allt fler företag valt bort rum för att satsa på öppna kontorslandskap. Men den billigare lösningen kan stå företagen dyrt. För till skillnad från Ulf Lundell så tycks vi enligt vissa studier faktiskt trivas som sämst i öppna landskap. Störande ljud på arbetsplatser är en orsak till stressrelaterade sjukskrivningar och det finns också studier som visar att produktiviteten påverkas negativt. Mest störs vi av bakgrundsamtal och telefonsamtal. Det visar en ny studie från Högskolan i Gävle som bland annat tidningen Arbetsliv och SVT har uppmärksammat.

– Om man bara hör den ena parten i ett telefonsamtal så väcks nyfikenheten, man undrar vad som saknas, och det triggar ett behov att försöka fylla i luckorna. Det blir också oväntat när personen man hör slutar eller börjar pratat igen och vi vet att en plötslig förändring av tystnaden direkt drar till sig vår uppmärksamhet, säger John Marsh, forskare i miljöpsykologi vid Högskolan i Gävle, i en kommentar.

Forskningen är baserad på studier av studenter som fått göra uppgifter med olika bakgrundsljud och John Marshs forskarkollega Helen Jahncke studerade även arbetsmiljön på Trafikverket. Deras slutsats är att man bör hålla arbetsplatserna så tysta som möjligt – och ett alternativ kan vara att dela upp kontoret och införa tysta zoner.