1 Sep 2010 kl: 00:00

”Företag som tjänar pengar och gör gott är inne”

Hoppa till:
Eliza Kücükaslan
Elnaz Esmailzadeh
Erik Svedäng
Evin Cetin
Helene Sigfridsson

Eliza Kücükaslan, 28, ordförande för den ideella organisationen Social entrepreneurship forum

Vilka personer inspirerar dig och varför?
– Människor som vågar stå upp för det de tror på oavsett om de har stöd eller inte. I extremfallen finns personer som Dawit Isaak och Aung San Suu Kyi som sitter i fängelse och husarrest för sin kamp mot rättvisan. Det är personer som dessa som mitt hjärta bultar extra för och som ger mig mod att agera och kämpa för förändring när jag är för ”bekväm” i min tillvaro men ser orättvisor.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Att visa att det traditionella sättet att driva företag på är ute. Inne är företag som tjänar pengar och gör gott. Min utmaning det senaste året har varit att möta den växande efterfrågan på socialt entreprenörskap och driva frågan med en ideell förening utan i princip någon budget.

Vad har du för planer för 2011?
– Från och med januari 2011 ska jag bli egen företagare! Mitt första affärsprojekt är att se till att fattiga kvinnor i Västafrika inte längre ska behöva tvätta för hand på det tunga och slitsamma sätt som det ofta innebär för dem. Så mycket potential kan frigöras och tid sparas för dem genom att underlätta vardagssysslor som att tvätta kläder. Affärsidén som jag utvecklar går ut på att sätta upp kollektiva tvättstugor i några av världens fattigaste städer i Mali till att börja med. Det här var en idé jag fick när jag bodde där. Jag kom då att minnas tillbaka till hur vi, när jag växte upp i ett av Stockholms miljonprogramsområden på 80-talet, bara hade en tvättstuga i centrum dit alla kunde gå för att tvätta kläder.

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Jag tog tjänstledigt från konsultföretaget där jag jobbar för att testa att bo ibland annat Mali för att utforska affärsidéer som löser samhällsproblem och utrotar fattigdom. Det ledde till att jag nu bestämt mig för att starta en social enterprise.

Elnaz Esmailzadeh, 22, årets
Diversity challenge-vinnare

Vilka personer inspirerar dig och varför?
– Mina föräldrar har alltid varit en väldigt stor inspiration och det är från de jag har fått min drivkraft och lust att vilja prestera mitt yttersta och alltid sträva efter mer. De har en bra universitetsutbildning, är framgångsrika och har inte låtit sig begränsas. Jag inspireras av personer som har stort affärssinne, ger aldrig upp, är entreprenörer och ser alltid möjligheter istället för hinder.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Min största utmaning har varit att klara av flera arbeten samtidigt. Jag har bland annat fullföljt min MBA i Lunds universitet samtidigt som jag hade ett internship hos ett amerikanskt företag och var engagerad i studentunionens utskott och deltog i Diversity challenge. En vecka efter min examen fortsatte utmaningarna då jag blev anställd på Unilever.

Vad har du för planer för 2011?
– För mig är det viktigt att ständigt utvecklas, både som person och inom karriären och därför ser jag alltid efter nya möjligheter och kommer att fortsätta att göra det 2011. Att jobba utomlands lockar oerhört mycket, speciellt USA där jag studerade ett tag. Det ska även resas väldigt mycket.

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– För att endast vara 22 år lyckades jag att utvecklas snabbt inom karriären och få mycket ansvar. Jag blev Nordisk Brand Manager för en produktkategori med välkända internationella varumärken inom FMCG-sektorn för ett av världens största företag. Inte nog med det, efter endast två månader fick jag förtroendet att driva ett enormt projekt där jag endast har fyra månader på mig att utföra det istället för ett år vilket vanligtvis är den tid man får – detta parallellt med andra projekt.

Erik Svedäng, 24, skapare av Blueberry garden, ett poetiskt
dataspel

Vilken person inspirerar dig?
– Alla fantastiska indiespelskapare runt om i världen som brinner för att utforska spelmediets konstnärliga möjligheter.

Vad har varit din största utmaning det senaste året?
– Att fortsätta våga ta risker och utveckla mig själv.

Vad har du för planer för 2011?
– Ett jättestort och hemligt projekt som jag ska göra med några vänner. Jag tror att det kan bli hur bra som helst!

Vad är det uppstickigaste du har gjort det senaste året?
– Att göra ett spel som under en vecka tillhörde de tio mest nedladdade iTunes-spelen i USA.

Evin Cetin, 26, nytänkande s-politiker som kampanjat med pizzakartonger

Vilken person inspirerar dig och varför?
– Min mamma. Hon är otroligt stark och klok. Hon följer alltid sitt hjärta trots att det inte uppskattas av omgivningen.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Att kämpa för mina ideal i ett traditionstyngt parti samtidigt som jag försöker mobilisera människor som inte normalt tar plats i politiska sammanhang. I höstens val lyfte jag barnfattigdomen genom att stå upp för barfotabarnen.

Vad har du för planer för 2011?
– Jag vill starta ett företag som möjliggör för människor att flytta från hyresrätt till villa, men inte haft de ekonomiska förutsättningarna att förverkliga sin dröm. Det här bygger på en dröm som mina föräldrar haft i över tjugo år i Sverige och som många människor som jag träffat delar.

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– Jag är mest stolt över att har kunnat inspirera och engagera runt 400 pizzabagare som sen marknadsförde mig som politiker, på bland annat 20 000 pizzakartonger och på 200 pizzerior. Det var en äkta gräsrotsrörelse.

Helene Sigfridsson, 31, miljöpartist som utnämndes till Årets lobbyist under Almedalsveckan

Vilka personer inspirerar dig och varför?
– Mona Sahlin har gjort en resa som inspirerar mig. Från att vara ung, ensamstående mamma till en av Sveriges mäktigaste. Hon får massa kritik men hon står alltid stark och viker inte ner sig. Sedan har jag lärt mig mycket om hur man kan vara kvinna och våga ta plats av att läsa Linda Skugges texter. När det gäller att kombinera familj och jobb brukar jag inspireras av Carina Nunstedts fantastiska förmåga att göra business av var hon själv befinner sig i livet. Det är smart tänkt!

Vad har varit din största utmaning senaste året?
– Att gå från att vara företrädare för en intresseorganisation till att vara politiker i valrörelsen var en utmaning. Det är olika roller, och en valrörelse är krävande på många sätt. Samtidigt en fantastisk förmån att få vara med, men helt klart en utmaning. Efter valet följer förhandlingar med andra partier och interna nomineringsprocesser som också kräver att man håller fokus på vad man vill uppnå och inte låter sig dras med i olika intriger och spel.

Vad har du för planer för 2011?
– 2011 ska jag satsa på att göra miljöpartiets hälso – och sjukvårdspolitik tydlig. Jag ska ta debatter om vad en tillgänglig vård är, varför sjuka människor skickas hem och hur vi ska finansiera framtidens sjukvård. Jag ska också fortsätta driva att familjer kan se olika ut och att politiken måste vara anpassad efter det.

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
– I våras kandiderade jag mot valberedningens förslag till miljöpartiets partistyrelse – och kom in! Då var jag riktigt glad, och stolt över att medlemmarna vågade ge mig sitt förtroende ändå. Och överhuvudtaget, att vara ung, kvinna, och med hyfsat små barn i politiken är att ständigt gå mot strömmen.