1 Mar 2008 kl: 00:00

Förbered dig inför lönesamtalet

 

 

 

 

 

Ett fantastiskt väl utfört jobb följs inte med automatik av en lika bra lönehöjning.

 

– Nej, man får se om sitt eget hus och se till att uppmärksammas. Förbered dig ordentligt innan lönesamtalet så att du kan tydliggöra för de överordnade vad du tillför företaget, säger Gunilla Zachariasson, rekryteringskonsult på Academic Search.

 

För att bättra på chanserna gäller det att marknadsföra sig själv. Tänk igenom vad du har för förväntningar på lönesamtalet, hur du ser på din arbetssituation, din arbetsinsats och om du har några utvecklingsbehov som kan behöva vidareutbildning. Ta upp dina framtidsvisioner och förslag på vad som kan förbättras på avdelningen.

 

– Med strukturerade tankar och konkreta argument ser chefen att du är en person med ambitioner, som vill satsa och har tänkt till. Men var lyhörd också så att du inte upplevs som påstridig och icke samarbetsvillig, säger Gunilla Zachariasson.

 

Undersök innan samtalet vad andra inom branschen tjänar. Uppgifter om lönenivåer kan finnas hos branschorganisationer och fackförbund eller i samband med jobbannonser på nätet.

 

– Efter lönesamtalet är det bra att göra en utvärdering av hur det gick. Vad var bra? vad missade jag? Lär till nästa gång, säger Gunilla Zachariasson.