”För mycket fokus på teori i plugget”
21 Apr 2015 kl: 00:00

”För mycket fokus på teori i plugget”

Jag önskar att jag hade vetat…

…hur stor betydelse min personlighet och mitt sätt att vara skulle ha för min karriär. När man pluggar blir det väldigt mycket fokus på teoretiska kunskaper. Det är förstås en viktig komponent men det är minst lika viktigt att tänka på dina personliga egenskaper. Hur kommer jag klara av att hantera olika situationer? Hur kommer jag se på de förändringar, negativa och positiva som jag kommer möta under min resa?

”Det är inte hur du har det – utan hur du tar det”. Det jobbar man för lite med – eller inte alls med – i skolan. Hur du lyckas i karriären beror på hur du lyckas förhålla dig till olika sammanhang och kriser. Hade jag vetat det under studietiden då hade jag nog ägnat mer tid åt personlig utveckling. Som ledare är det otroligt viktig att du är stabil, god retoriker och kan hantera människor. Kommunikation och att få människor att känna engagemang är A och O. När man läser ledarskap på högskola och universitet handlar det mycket om modeller och ­arketyper, men hur du får helt olika människor att gå åt samma håll är något som inte lärs ut.

”Var lite fräck! Du behöver faktiskt inte alltid göra som chefen säger så länge du gör ett bra jobb”

Jag visste inte heller då att det kunde vara så kul att göra karriär. Jag kan ibland önska att någon hade suttit bredvid mig där i biblioteket på SU och bekräftat mina beslut. ”Du är på rätt väg, allt kommer att bli toppen”. För i mitt fall har det verkligen varit värt allt arbete, men det hade varit skönt att ha en stark tillförsikt redan då. Jag har visserligen haft tur och snubblat över spännande möjligheter. Men jag har också tagit chanserna när de kommit.

I början av min karriär jobbade jag tio år som managementkonsult, och det har verkligen varit världens bästa i skola. Jag fick mitt första chefsjobb vid 30 års ålder och upptäckte då hur roligt jag tyckte det var att leda andra. Sedan dess har jag haft olika ledande positioner – i flera fall i branscher jag varit helt obekant med när jag började. Jag har lagt mycket tid och omsorg på mitt eget ledarskap. Och om det är något jag skulle råda andra, så är det att ge dig själv förutsättningarna att utveckla det du brinner för.

Det är ju inte så att jag gått på alla bollar som studsat i min väg, men när jag väl sett något jag verkligen velat göra har jag gått på smash. Men gör det på ditt sätt, hitta dina egna lösningar. Det är till exempel ingen begränsning att vara kvinna, jag har själv tre barn men jag har sett andra som fått backa i karriären när de fått barn och det är förbaskat synd. Var lite fräck! Du behöver faktiskt inte alltid göra som chefen säger så länge du gör ett bra jobb.

Monicas råd på vägen:

Våga hoppa på möjligheter.
Var inte ängslig, framför allt gäller det kvinnor. Även om du inte har kompetensen som efterfrågas – sök ändå!

Det lönar sig att vara ambitiös och omsorgsfull.
Att vara påläst och lägga den där extra tiden på rapporten eller uppsatsen kommer att gynna dig, för den inställningen kommer att genomsyra hela ditt arbetsliv.

Effektivisera.
När jag pluggade hade jag ett liv vid sidan om, jag jobbade och hade alltså rätt mycket att göra – men inte obegränsat med tid. Det gjorde att jag blev väldigt effektiv vilket räddade många av mina tentor.

Good enough.
Det är förstås otroligt viktigt att klara tentorna, men du behöver inte ha alla rätt. Ingen har någonsin tittat på mina betyg hittills. Det är viktigare att du har kombinerat dina studier med jobb och varit aktiv under din studietid när du söker jobb.

Berättat för Lina Hovling.