”För mig tog det 24 år innan jag blev mästare”
17 Maj 2017 kl: 00:00

”För mig tog det 24 år innan jag blev mästare”

Olympiska spelen i Sydney år 2000. Efter en förlust i semifinalen på OS i Atlanta fyra år tidigare hade Martins stenhårda träning gett resultat och han hade varit obesegrad under en längre tid. Rankad som favorit och i bra form var det enda som kvarstod att hämta hem guldet. Men med bara några veckor kvar till de stora mästerskapen förändrades allt.

– Jag skulle delta i en mindre tävling, lite som ett genrep för att kunna testa tekniker och strategier man annars sparar på för att inte röja dem inför kommande motståndare. Men under matchen fastnade jag med foten mellan mattorna och det smällde till i knäet. När läkarna berättade att ligamenten var trasiga och rekommenderade mig att inte tävla blev det en sån panikkänsla, jag ville bara vrida tillbaka tiden. Jag hade lagt ner så mycket jobb och jag ville inte gå miste om mitt livs största tävling.

”Jag tror att man behöver kunna se sig själv som en mästare för att bli en mästare.”

En comeback i världsklass

Martin åkte till OS ändå, men sjätteplatsen till trots var känslan av misslyckande stor. Brottningen gav han upp kort därefter och försökte fokusera på annat, men tomheten var svår att skaka bort. Ett år efter skadan bestämde han sig för att det inte var så här han ville avsluta sin idrottskarriär. Han ville göra comeback och han ville göra det på ett sätt ingen annan före honom lyckats med.

– Den här tiden gav mig distans till idrotten och jag påmindes om att jag gör det för att det är kul. Det fanns inga hinder och ingen prestationsångest, jag ville må bra och se vad det kunde leda till och två och ett halvt år senare stod jag som världsmästare i min nya, tyngre viktklass. Det var många som sa att det inte skulle gå men jag trodde på resan jag gjorde hela tiden. Jag tror att man behöver kunna se sig själv som en mästare för att bli en mästare.

Välkomna misstag med öppna armar

Nu när brottningskarriären är lagd på hyllan för gott ser Martin tillbaka på sin elitsatsning med glädje. Alla toppar och dalar har han nytta av i sin nuvarande roll som entreprenör och företagare och hans inställning till misstag är glasklar.

– Människor tror ofta att man måste lyckas hela tiden, men bakom varje vinst ligger många feltramp. Man stöter ju på hinder varje dag i stort sett och det som symboliserar en vinnare är att våga. Misstag är någonting som leder till utveckling och tar man till vara på dem och analyserar dem så är det något som ger kraft och energi och gör att man lyckas med saker. För mig tog det 24 år innan jag blev mästare. Jag gav aldrig upp, jag fortsatte kämpa.