17 Maj 2011 kl: 00:00

”För mig är ledarskap inte knutet till kön”

När Annica Bresky var 16 år fattade hon ett livsavgörande beslut – hon och familjen skulle flytta från grekiska Thessaloniki till svenska Älmhult.

 

– För att få en bra utbildning och lyckas i yrkeslivet i Grekland räcker inte bra betyg. Det krävs kontakter eller mycket pengar. Vi insåg att jag och min syster skulle ha större möjligheter i Sverige.

 

Vad Annica Bresky inte visste då var att hon 25 år senare skulle stå som ansvarig för uppstarten av världens största pappersmaskin för tillverkning av magasinpapper. Pappersmaskin 12 finns på Stora Ensos pappersbruk i Kvarnsveden utanför Borlänge. Maskinen startades 2005, kostade 4,5 miljarder kronor och var då en av de största investeringarna i svensk industrihistoria.

 

– Vi var många som kämpade och jag känner en stor stolthet över det som mitt team åstadkom. I januari i år, efter tio år på Stora Enso, tillträdde Annica sitt nya jobb som vd för drygt 400 anställda på Billeruds pappersbruk i Karlsborg, en mil öster om Kalix.

 

– När jag började i industrin fanns det inte så många kvinnor i de tunga operativa befattningarna. Det gör det i dag, vilket är roligt. Men för mig är ledarskap inte knutet till kön och jag har inte behövt bete mig på något särskilt sätt bara för att jag är kvinna.

 

Har hon förstått att hon inte bara ansvarar för ett pappersbruk, utan också för en bygds utveckling?

– Visst är det ett extra ansvar att leda ett stort företag i en avfolkningsbygd och man ska vara ödmjuk inför uppgiften. Men de förutsättningarna skapar samtidigt en otrolig kampvilja. Folk håller ihop, värnar om det de har och lever verkligen med och för sitt företag. Det är oerhört viktigt för mig att arbeta så att vi utvecklas och kan fortsätta att vara lönsamma imånga år framöver.

 

 

MER OM: ANNICA BRESKY

 

Titel: Vd för de drygt 400 anställda på Billeruds pappersbruk
i Karlsborg utanför Kalix.
Ålder: 35 år.
Mest stolt över under året som gått: Att vi uppnådde de resultat vi gjorde i Kvarnsveden och att det trots det hårda arbetet hela tiden fanns en glädje i organisationen.
Några goda råd: Våga prova och våga misslyckas. Om du blir tillfrågad om ett chefsjobb så har någon annan bedömt att du fixar det här.

 

 

LÄS MER:

» Läs mer om listan Framtidens kvinnliga ledare här

» Se Topplistan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 1-30

» Se Heta listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 31-50

» Se Varma listan med Framtidens kvinnliga ledare 2011, plats 51-75