”För man vill ju ha allt – och helst samtidigt”
14 Maj 2018 kl: 00:00

”För man vill ju ha allt – och helst samtidigt”

Det är påsk. Jag sitter i ett hotellfönster mot Wibautstraat och får för ett litet tag lust att hyra ett rum i Amsterdam. Plugga konst och vara real. Tjäna noll men ha tid att tänka. Så tänker jag, fastän jag vet att det låter pretto och fastän jag vet att jag vill ha allt. För det är så: jag vill ha allt. Både trygghet och frihet och helst samtidigt, och själva definitionen av en priviligierad person är förstås att man ens kan fråga sig: hur och var ska man egentligen leva sitt liv?

Det är också den frågan som står på alla de där lapparna som sitter uppklistrade över hela Stockholm. Om du bor eller har varit på besök i stan de senaste åren har du kanske sett dem? De sitter på elskåp över hela city och från Stureplan till Skanstull basunerar de skamlöst ut frågan: ”Vad ska man göra av sitt liv?”. Om det fanns bilister som körde av vägen när de såg Anna Nicole Smith i H&M:s underklädesreklam 1993 så tänker jag att minst en mellanchef på Kungsholmen har vinglat till lite på sin elcykel när de sett lappen. Den har i alla fall fått människors uppmärksamhet och snarare än att fundera på ett svar har de mest nog undrat vad det är frågan om.

Om man googlar ”vad ska man göra av sitt liv?” får man reda på att det är en 67-årig man som står bakom lapparna och är den som bjuder in till samtalen. Innan han gick i pension arbetade han inom psykiatrin och i en intervju i en lokaltidning för ett par år sedan gjorde han klart att det inte var något religiöst eller new age-aktigt – han hade bara dragit igång diskussionsgrupper om frågor som aldrig kom upp i debatten men som han trodde att människor faktiskt funderade över. Ska man satsa på tvåsamheten och skaffa gasolgrill eller finns andra sätt att leva?” säger han i intervjun.

 ”Jag tror att Åke har helt rätt i att väldigt många människor funderar över större frågor som sällan ryms i debatten.” 

Vilken uppslutning de där diskussionsgrupperna har nu en tid senare har jag ingen aning om, men hans initiativ har i alla fall inte gått obemärkt förbi. Bara i förra veckan postade någon i mitt Instagramflöde en bild på papperslappen och skrev: ”Vilka ska med?”. Hon avslutade med en skrattsmiley men kanske var hon lite allvarlig ändå? Av all copy som varje dag når oss i tunnelbanan och rulltrappan och så är det en lapp av en man som heter Åke som sticker ut i bruset.

De flesta känner nog inte att de behöver gå till en diskussionsgrupp för att resonera kring frågan. Alla har sina sätt och ibland kan det ju räcka med att överväga möjligheter. För min egen del får jag exempelvis ibland ett infall att bryta upp och börja ett nytt liv i den mycket ospecificerade platsen Skåne som jag har noll connection till. Jag kommer inte gå till någon diskussionsgrupp men jag tror att Åke har helt rätt i att väldigt många människor funderar över större frågor som sällan ryms i debatten. För om det är något en priviligierad person behöver göra så är det att välja och fatta beslut. Och även om det inte är ett dugg synd om en för det så är det ju svårt ibland. Hur ska man värdera tid och pengar? Vill man helst vara trygg eller fri? Ska man bo i Stockholm eller Simrishamn?

Det är svårt att välja. Särskilt om man vill ha allt. Jag vill ha en trygg och fast anställning samtidigt som jag vill vara fri och äga min egen tid. Få stirra in i väggen lite lagom mycket. Jag vet inte hur och var man ska leva sitt liv men jag vet att det, som någon sjöng, ”går snabbare än stora kattdjur springer” – och att det är kul att få vara med.