Folkets fiender: parkeringsvakten
28 Okt 2016 kl: 00:00

Folkets fiender: parkeringsvakten

Moa Karlsson parkeringsvakt på Avarn Security, och ansvarar för att gatorna på Södermalm och i Stockholms söderort ska vara framkomliga och säkra för såväl bilister, som gångare och cyklister. Ett viktigt, men kanske inte alltid uppskattat jobb. Vi känner nog alla igen nidbilden av den ogina ”lapplisan” som vägrar se mellan fingrarna när stackars bilister ställt sig några centimeter fel.

– Men ärligt talat, när jag sökte jobbet för tio månader sedan trodde jag att det skulle vara mycket värre. Jag trodde att folk skulle komma fram och gräla och tjafsa med mig jämt, men det händer faktiskt väldigt sällan. Oftast är felparkerarna irriterade på sig själva, även om det är klart att det händer att jag trä ar på någon som är arg då och då, säger Moa och exemplifierar:

– När folk väl skriker så sitter de oftast i bilen på väg därifrån, som en gång när någon vevade ner rutan och gav mig fingret och skrek extremt otrevliga saker.

Läs mer: ”Du får inte ta angreppen personligt” 

Läs mer: ”Alla förtjänar en rättvis rättegång” 

För den egna säkerhetens skull patrullerar därför alltid parkeringsvakter parvis – en tråkig, men lika rimlig, konsekvens av människors bristande respekt för såväl yrkets funktion som trafikregler. Moa har dock förståelse för att människor kan brusa upp, och menar att det är en av parkeringsvakternas viktigaste uppgifer att kunna hantera.

– Du måste ha ett lugnt temperament och inte ta saker och ting personligt. Samtidigt ska du vara serviceinriktad och påläst, så att du kan argumentera för din sak. Jag är inte ute e er att samla in så många böter som möjligt. Om ser jag någon som håller på att felparkera så informerar jag den personen om det i tid, så att hen kan ställa sig någon annanstans.

I egenskap av parkeringsvakt blir Moa och hennes kollegor – vare sig de vill eller inte – inoficiella representanter för staden.

– Varje dag kommer folk fram, både turister och invånare, och frågar e er vägbeskrivningar, bra ställen att käka på eller andra saker. Det gör verkligen att jag känner mig uppskattad. Liksom det faktum att om det inte hade varit för oss parkeringsvakter så hade det skett många er olyckor ute i trafiken. Trafikreglerna finns av en anledning, även om alla kanske inte tänker på det vid en första anblick.