”Folk spanar alltid in håret först”
26 Feb 2016 kl: 00:00

”Folk spanar alltid in håret först”

Hej Johan! Hur brukar du klä dig på jobbet?
– Först och främst bär jag aldrig kostym. Det blir oftast en blazer med ett par snygga chinos till. Och en jeansskjorta – mitt absoluta favoritplagg. Komplettera det med en snygg slips så får du en bra bild av min klädstil. Jag har jobbat som mäklare i sju år nu, och har märkt hur min stil förändrats med tiden.

Hur – och varför – har du ändrat din klädstil?
– Mäklaryrket präglas av en ganska konservativ, lite tråkig stil. Mycket enfärgat, ofta i form av en kostym. I början klädde jag mig mer i den stilen för att bättre smälta in, något jag tror är vanligt när man är ny och lite osäker. Med tiden kom självsäkerheten, och numer vågar jag vara lite mer individuell.

Analytiker: ”Svenskar är extremt individualistiska.”

Hur stor betydelse har kläderna i mäklaryrket?
– Att vara mäklare handlar mycket om att sälja in sig själv till kunderna – särskilt i början av en affär. Självklart betyder ärlighet och kunnande mest, men med en egen, genomtänkt klädstil får folk lättare att komma ihåg dig, vad du sagt och vilket intryck du gett. Att tänka igenom sin klädstil är att jobba upp sitt personliga varumärke! Men det är också viktigt att vara bekväm i sina kläder – motsatsen märks både utåt och inåt.

”Håret är mitt sätt att sticka ut, och signalerar att jag är trygg i mig själv”

Man kan särskilja sig på andra sätt också. Berätta om din frisyr!
– När jag pluggade hade jag riktigt långt hår, som jag inte kände att jag kunde ha kvar när jag väl klev in i mäklaryrket. Tänk dig en slags mohikan/hockeyfrisyr-hybrid. Men jag ville inte klippa mig kort heller, och ville behålla håret stående. Det blev i stället ett mellanting som kändes bra då och som har prytt mitt huvud sedan 2008. Numer är den en stor del av mitt varumärke – folk känner igen mig på stan tack vare den.

Susanne Ljung: ”De är bäst klädda männen på tv.”

Hur togs din frisyr emot i mäklarbranschen?
– Jag var lite orolig när det var dags att söka jobb, men de som varit mina chefer ända sedan dess sade inget om den alls. Däremot är ögonkontakt alltid steg två när jag ringer på dörren hos mina kunder. De spanar alltid in håret först. Ibland, när vi umgåtts ett tag, kan det komma en försiktigt intresserad fråga om min frisyr, men det är helt okej. Håret är mitt sätt att sticka ut, och signalerar att jag är trygg i mig själv.

Finns det någon som är kritisk mot din kalufs?
– Min tjej, haha. Hon är på mig om att jag borde ändra den ibland, och tycker det är jobbigt när folk stannar upp och kollar när vi är på semester utomlands. Här i Sverige är det en helt annan grej, vi är rätt progressiva när det kommer till varje individs rätt att klä – och klippa – sig hur man vill.

sc_jc2

Foto: Jonathan Tjäder.

Johan om…

Kavajen: ”Jag hittade den på Topman i Dublin. Ingen dyrgrip med andra ord, men jag gillar den och har den ofta till möten och visningar.”

Klockan: ”Går som den ska. En Triwa. Köpte den för två-tre år sedan. Så värst mycket mer finns inte att säga, mer än att jag verkligen gillar Triwas speciella klockor.”

Skorna: ”Inhandlade i Antwerpen i Belgien, som är ett fantastiskt land för skoshopping!”