12 Okt 2010 kl: 00:00

Flytta hit – här finns jobben

 

Framtidstro i Sveriges bilhuvudstad

Fordonsindustrin växlade ner rejält genom lågkonjunkturen. I Göteborgsområdet, som brukar adresseras som Sveriges bilhuvudstad, blev effekterna påtagliga när produktionen sjönk och jobben försvann. Nu får Saab och Volvo ny fart med holländska Spyker Cars respektive kinesiska Geely vid ratten. Produktionen har kommit igång, nya marknader ska utforskas, varsel dras tillbaka och det ska nyanställas – även på tjänstemannasidan. IT-företagen, bland andra, drabbades hårt av neddragningarna inom fordonsindustrin och när vändningen kommer finns det många tjänster att fylla.
Källa: Dn.se

Skåne bra på turism
Antalet anställda inom turistnäringen i Skåne har fördubblats under de senaste tio åren och omsättningen för turismen har ökat med 50 procent. Alltfler danskar, norrmän och britter hittar till vandringsleder, badstränder, museer och skräddarsydda semesterpaket i Sveriges allra sydligaste landskap. De närmaste åren satsar Tourism in Skåne stort på att marknadsföra Skåne i Danmark och hjälpa den skånska besöksnäringen att göra resmålen och turistupplevelserna än mer lockande.
Källa: Skane.com och Sydsvenskan.se

Ta rygg på smålänningarna
Vill du starta eget? I Kronobergs län gjorde många slag i saken under förra året. Det småländska länet var det område där antalet nystartade företag var som störst i landet. Nyföretagandet ökade med 2,5 procent. Näst störst var ökningen i Gävleborgs län, medan resten av landets län minskade sitt nyföretagande.
Källa: Visma.se

Lägst och högst arbetslöshet
Stockholmskommunerna Danderyd och Lidingö har landets lägsta arbetslöshet. Norrbottniska Haparanda har den högsta.
Källa: Dn.se

Flest jobb i huvudstaden
Flest utannonserade tjänster hittar du i Stockholmsområdet, men tänk på att lediga jobb i storstan också innebär fler sökande på varje tjänst. Hittar du ett intressant jobb i en mindre stad och är beredd att flytta på dig så armbågas du inte med lika många kvalificerade sökande. Vill du däremot ha många jobb att välja mellan så utgör Stockholm den absolut bästa plattformen.
Källa: Monster

Norra Sverige återhämtar sig
Skogs-, stål- och gruvindustrin är viktig för svensk glesbygd i norra Sverige eftersom många arbetstillfällen finns på orter där andra typer av jobb är begränsade. Även om sysselsättningen i dessa branscher under en tid visat en nedåtgående trend knallar aktierna nu uppåt i flera företag, till exempel Stora Enso, Sandvik och LKAB. En annan ljusglimt är att sysselsättningen i de företag som levererar till industrin har ökat.
Källa: Skogsindustrierna.org, Di.se och Dn.se

Stadens flytt sysselsätter
Kiruna håller som bäst på att flyttas eftersom LKAB:s utökade gruvverksamhet påverkar marken ovanför med sprickbildningar och deformationer. Sprickorna i marken närmar sig staden och kommer stegvis att påverka Kirunas centrala delar och infrastruktur. Stadsomvandlingen är påbörjad och kommer att fortsätta många år framöver. En del byggnader och bostadsområden berörs redan 2012, då också den nya järnvägen ska vara färdig. Väg E10 och väg 870 måste vara klara 2015. Jobbtillfällen skapas i flyttens spår och i gruvan som nu beräknas vara lönsam i ytterligare 20 år.
Källa: Kiruna kommun

Här frodas företagen
Landets bästa företagsklimat hittar du i Solna kommun utanför Stockholm. För andra året i rad rankades kommunen som Sveriges bästa företagarkommun 2009. Det är organisationen Svenskt näringsliv som har undersökt landets 290 kommuner och kommit fram till att Solnas ”politiska vilja och ambition ger företagsvänlig och god service”. Rankningen bygger på statistik från SCB, enkätsvar från 35 000 företag och kriterier som till exempel marknadsförsörjning, kommunalskatt och hur stor andel av den kommunala verksamheten som är utlagd på entreprenad. Företagande är en viktig del av välfärden och du kan räkna med tillväxt och jobbtillfällen i en kommun med gott företagsklimat.
Källa: Svenskt näringsliv

 


Illustration: Jonas Bergstrand