”Flyktingkrisen långt värre än många tror”
29 Dec 2015 kl: 00:00

”Flyktingkrisen långt värre än många tror”

Efter tentaperioden var planen en paus och mer studier, men ekonomistudenten Emma Karlsson från Lund insåg att det var omöjligt när hon fick reda på hur situationen i Grekland verkligen var.

– Jag visste bara det som jag sett på tv eller läst i tidningen och på sociala medier. Men några bekanta som varit på Kos berättade att det var mycket värre än de själva trott. Jag kände att jag behövde göra något.

Inspireras! 7 sätt att hjälpa de som flyr – på arbetstid.

Hon kontaktade hjälporganisationer och privatpersoner som var på plats. Organisationerna kunde inte säga mycket, men personer och grupper som organiserat resor till de platser i Grekland dit flyktingarna anlände visste mer. Sociala medier har samlat ett nätverk av människor som vill resa ned eller redan är på plats.

Emma samlade ihop donationspengar och flög ner. Där möttes hon av verkligheten.

– Det var mycket värre än jag trott. Jag såg knappt några personer från hjälporganisationer. Jag såg saker från UNHCR som filtar och mat, men bara en enda representant. Nästan allt sköttes av privatpersoner som rest dit för att hjälpa. Flyktingarna som kom i land var blöta och hade oftast inget att byta om till. Vissas fötter hade börjat ruttna. Det fanns nästan inget skydd och få ställen att värma sig på.

”Mitt perspektiv har förändrats. Studierna känns oviktiga. Jag klarar inte av att lyssna på människor som klagar hemma i Sverige”

– Vi försökte ordna mat och något att dricka. En kväll gick vi och köpte 100 koppar te för att det skulle finnas något varmt att dricka. Jag använde donationerna jag hade med mig till det som verkade mest akut. Vi som var där försökte helt enkelt se till att människor överlevde.

Uppstickarlistan, plats 17: Refugee Air har fått luft under vingarna.

Väl hemma visste hon att studentlivet aldrig skulle bli sig likt igen.

– Hela mitt perspektiv har förändrats. Studierna känns oviktiga. Jag klarar inte av att lyssna på människor som klagar hemma i Sverige. Allt jag kan tänka på är när jag kan åka ner och hjälpa till igen. Jag mötte människor som led på riktigt och inte ens hade mat för dagen.

Alla debatter upplever Emma som meningslösa. Det är uppenbart vad som behöver göras.

– Öppna gränserna. Länder med öppna gränser måste lägga tryck på de med stängda. Flyktingarna slutar inte komma för att vi stänger gränserna. De kommer bara ta farligare vägar.

Men det finns enklare sätt att hjälpa än många tror. Man behöver inte göra något drastiskt.

– Öppna ögonen för hur mycket du kan göra, som du kanske inte tänker på. Det finns så många sätt. Jag har varit mycket på Malmö central och hjälpt flyktingar som anlänt dit. Jag kunde gjort det tidigare, men hade inte en tanke på det. Nu tänker jag på det – varje dag.