23 Jan 2009 kl: 00:00

Flirta med chefen och behåll jobbet?

En undersökning gjord av försäkringsbolaget Allianz Insurance visar att var sjätte britt i arbetsför ålder är rädd att mista sitt arbete under krisåret 2009. För att undvika detta uppger 40 procent att de jobbar övertid, nätverkar mer med seniora kolleger och lägger stor vikt på att klä sig rätt. Vissa britter går till och med så långt att de flirtar med chefen för att behålla jobbet. En taktik som tycks vara mest utbredd i Gloucesterområdet, där hela 8 procent svarade att de flirtar med chefen, jämfört med 1 procent i resten av riket.  

 

Frågan är om det skulle fungera att flirta med chefen i Sverige?

Lisa Rönnberg, fd marknadschef på Spray är skeptisk när vi frågar henne:

– Jag tycker att det är mycket klokare att se till att lyfta fram sin kompetens, jobba målmedvetet och att se till att leverera resultat.

 

 

Här är hennes råd för den som är orolig att bli av med jobbet.

 

1) Om det är så att det är ett uppköp på gång finns risk för omorganisering. Tag då kontakt med de nya ägarna/cheferna och berätta vem du är, din kompetens och vad du kan bidra med, vänta inte!

 

2) Men är det så att du plötsligt blir av med ansvar och befogenheter är det bra att checka av med chefen vad som hänt. Ta ett ärligt möte med chefen och fråga rakt ut anledningen till förändringen och viktigast av allt – kom dit väl förberedd! Gå igenom frågor som du vill ställa i förväg. Du kan också ha skrivit ner dem så att du kommer ihåg dem.

 

3) Sen finns det också tillfällen då det är bra att gå vidare, det är bra med förnyelse och nya utmaningar. Börja fundera på vad du tycker är kul, utmanande och se till att ha ett bra CV och följebrev.

 

Läs också: Uppsägning – allt du behöver veta!