Fixa sommarjobbet i sista minuten
2 Jun 2013 kl: 00:00

Fixa sommarjobbet i sista minuten

1. Jobbsajter på nätet
Arbetsförmedlingen i alla ära, men ge inte upp bara för att du inte hittar något där. Det finns en rad olika jobbsidor på nätet där sommarjobb annonseras, bemanningsföretag är generellt ett bra alternativ även när du är sent ute. Många företag som är i behov av arbetskraft med kort varsel och inte hinner fixa det själva vänder sig till bemanningsföretag. En extra sökning på nätet kan vara värt besväret, företagen som glömt att fixa sin sommarbemanning i tid är överraskande många.

2. Dela ditt schema

Restauranger, kiosker, campingplatser och andra säsongsbetonade verksamheter är alla väderberoende och har troligtvis svårt att beräkna en exakt sommarbemanning innan sommaren är här på riktigt. Dela ditt schema och visa på flexibilitet, erbjud dig till exempel att göra upplärningen redan innan sommaren börjar så är du redo att hoppa in när det är dags. En färdigutbildad sommarjobbare är alltid attraktivt när sommarruschen sätter igång.

3. Ta hjälp via sociala medier

Många företag finns på sociala medier och det kan vara lättare att ta en första kontakt den vägen. Du kan få hjälp med hur företaget i fråga har lagt upp sin sommarbemanning, vem som är ansvarig och vilka tjänster de söker personal till. När du senare återkommer med en ansökan har du redan etablerat en kontakt och dessutom skaffat dig en referens på företaget.

4. Var ihärdig
Är du extra intresserad av ett specifikt företag? Säg till dem att du gärna vill få in en fot där och att du ser företaget som en potentiell arbetsgivare efter examen. Du tjänar inget på att vara återhållsam, men det gäller att vara ihärdig med finess. De som håller i sommarbemanningen måste precis som alla andra luncha och fika under dagen, berätta att du är i närheten och föreslå ett förutsättningslöst möte över en kaffe och se var det leder.

5. Gör ett nytt försök i juli
De flesta sommarjobbare vill helst jobba första delen av sommaren för att sedan vara lediga och första delen brukar också vara bättre planerad från företagens sida. Men all planering stämmer inte alltid överens med verkligheten och juli och augusti kan plötsligt innebära mer att göra med lediga arbetspass som behöver täckas upp. Hör av dig till de arbetsgivare där du föll på mållinjen igen i juli, kanske har just de missat i planeringen.

Källa: Academic Work