27 Okt 2008 kl: 00:00

Fixa intervjun för utlandsjobbet!

Själva intervjusituationen är i stort sett den samma, vare sig det är en tjänst i Sverige eller utomlands du söker. Det som gör skillnaden mellan framgång och fall är hur mycket du har förberett dig innan du ger dig i kast med att söka en internationell karriär.

– Gör en femårsplan för din internationella karriär. Besvara först frågorna var och hur. Är det en tjänst med mycket resande du vill ha, eller är det viktigare för dig att få bo i det nya landet? Sedan kan du gå vidare med att söka lämpliga arbetsgivare, säger Thérèse Scherp och fortsätter:

– Många svenska företag skickar gärna svenska medarbetare ut i världen för att få med sig företagskulturen, det kan vara värt att ta i beaktning när du väljer arbetsgivare.

Även om engelskan ofta är det rådande arbetsspråket bör du inte underskatta konkurrensfördelen med att behärska andra språk. Fräscha upp franskan eller ta en kvällskurs i affärsspanska, det är starka kort på arbetsmarknaden. Men vill du ligga steget före är det hög tid att sätta sig in i det kyrilliska alfabetet, för efterfrågan på rysktalande medarbetare är på stark frammarsch.

Så fixar du anställningsintervjun utomlands!

• Personlig drivkraft är viktig för många utländska företag. Lägg den svenska jantelagen åt sidan och ta fram konkreta exempel på vad du åstadkommit och är bra på.

• ”Nice to meet you, Sir!” Även om det kan kännas konstigt uppskattar man titlar i utlandet.

• Om företaget har ett svenskt kontor kan du kontakta dem för att fråga hur företagskulturen ser ut i det land du söker jobb.

• Antagningstesterna kan bestå av intelligenstester, datorprov, djupintervjuer etcetera. Försök ta reda på vilka tester du ska göra så att du kan förbereda dig. Sök på nätet för att hitta tester att öva på.

• Ta med kopior av cv, betyg och referenser. Tänk på att anpassa ditt cv efter standarden i landet.

Bästa jobbsökarsajterna:

www.monster.com (hela världen)

www.adecco.com (hela världen)

www.stepstone.se (Europa)

www.jobted.com  (Europa)

www.brainbench.com (USA)