Fixa första tiden på nya jobbet
27 Maj 2012 kl: 00:00

Fixa första tiden på nya jobbet

KOLLA LUNCHTRADITIONERNA
Det enklaste sättet att lära känna alla nya kollegor är att käka lunch med dem. Därför kan det vara smart att kolla läget inför lunchrasten redan första dagen. Var käkar de? Äter alla tillsammans? Tar alla med sig mat­låda hemifrån eller går alla ut och käkar? Se och härma, åtminstone de första veckorna.

VÅGA FRÅGA
Bästa öppningsrepliken under din första vecka: ”Hej, jag är ny här” följt av den fråga du vill ställa. De flesta människor älskar att 1) prata om sitt jobb, 2) hjälpa andra, för då känner de sig viktiga och behövda. Utnyttja det.

HÅLL ÖGONEN ÖPPNA
Studera jobbritualerna. Småpratar folk innan de sätter igång med dagens arbete? Sitter chefen och häckar inne på sitt kontor hela dagarna? Spionera och lär dig hur saker funkar på just ditt jobb.

KLÄ DIG RÄTT
Oroar du dig för vad du ska ha på dig på jobbets första dag? Här är listan över de tre värsta klädmissarna när man är ny på jobbet.

1. KLÄDER MED BUDSKAP Låt dina kollegor lära känna dig innan de frontas med t-shirtbudskap som ”Die brat, die”, ”My Bush makes love not war”, eller ”I kväll får 107 svenskar gonorré”.

2. KNÄPP IGEN! Att vara en sexbomb kan visserligen öppna dörrar i arbetslivet, men är det så du vill göra karriär? Undvik djupa urringningar, jättekorta kjolar och för tajta och små kläder (ja, det gäller även killar).

3. HEL OCH REN! Det låter enkelt, men så många missar det. Undvik kläder med fläckar, men tänk också på hur de luktar och om de är skrynkliga.

MÅSTE MAN DRICKA KAFFET?
Det sociala spelet på en arbetsplats sker framför allt på ett ställe: kring kaffemaskinen. Det är här man snackar om vad som händer i helgen och delar med sig av värdefullt skvaller om jobbarkompisarna. Så vad gör du om du verkligen hatar kaffe? Det finns tre alternativ. Antingen fejkar du. Bara för att muggen är full av det svarta giftet betyder det ju inte att du måste dricka det. Eller så ger du dig fan på att lära dig tycka om det – här är mycket socker och mjölk ett hett tips. En tredje variant är att helt enkelt skita i det. Ärligt talat är ju läsk ganska mycket godare, även om det inte är det allra mest vuxna alternativet.

TA DET LUGNT MED ÖLEN
Fredagsöl med de nya kollegorna? Det är lätt att titta för djupt i flaskan när man är ny och nervös. Vårt tips: sippa på ett glas vin eller en öl och dra dig hemåt efter max två timmar. De roliga party­kvällarna med arbetskompisarna kommer senare, vi lovar!

BE OM EN UTVÄRDERING
Även om du inte planerar att jobba kvar på ditt första jobb för all framtid kan det vara smart att spela dina kort rätt – om inte annat för att få fina referenser inför framtiden. En bra idé är därför att efter några veckor på jobbet be om en avstämning med din närmaste chef – hur tycker han eller hon att det går för dig? Vad skulle du kunna göra bättre?