”Finns en felaktig bild av oss aktiemäklare”
13 Nov 2015 kl: 00:00

”Finns en felaktig bild av oss aktiemäklare”

Slösurfande eller dåliga dagar är inga alternativ när du har ett extremt ansvarsfullt yrke. I en ny artikelserie träffar vi fyra personer vars jobbvardag handlar om att skydda Sveriges hemligheter, handla aktier för tiotals miljoner kronor eller ha andra människors liv i sina händer. Här gäller totalt fokus! Sist ut är aktiemäklaren Leo Qwarnström.

Del 1: Flygledaren ansvarar för tusentals liv – varje dag.
Del 2: Neurokirurgen opererar 150 hjärnor om året.

Del 3: Hon bevarar Sveriges viktigaste hemligheter.

”Köp! Sälj!”, vrålas det i den klassiska filmen Wall Street. 80-talsbilden av aktiemäklaren är en pressad person som står med blicken fäst vid de växlande börssiffrorna och har en telefon vid vardera öra.

Leo Qwarnström är en nutida aktiemäklare, sedan ett år tillbaka på företaget Avanza. Med dagens teknologi har han bara en telefon, fast med 30 olika linor. Det är inte ovanligt att fyra eller fem av dem ringer samtidigt.

En vanlig arbetsdag för Leo kretsar kring förändringar på börsen. När den öppnar klockan nio på för­middagen är auktionerna igång och bra affärer måste göras så snabbt det bara går. Kunder ringer in på löpande band med ordrar som ska läggas in i handelssystemen, och de gillar inte att få vänta.

”I själva jobbsituationen känns det snarare som att hantera siffror. Det finns inte tid till att fundera över ­beloppen”

– Fullt ös är det alltid, särskilt vissa dagar när börsen rör sig mycket. Du behöver vara en stresstålig person för att klara av det. Mitt jobb handlar om att vara lugn i alla situationer. Det kan röra sig om riktigt stora belopp. En enskild order kan vara på 40–50 miljoner som mest. Jag har lärt mig ta några djupa andetag och bara tänka på nästa person som ringer. Att koppla bort och fokusera – en kund i taget.

Det höga tempot rör egentligen inte Leo i ryggen. Tvärtom är det den aspekten som får honom att trivas mest med sitt jobb, ihop med aktieintresset. Bidragande till pressen är dock att en affärsuppgörelse kan hamna på flera miljoner kronor, trots lågt risktagande.

– I själva jobbsituationen känns det snarare som att hantera siffror. Det finns inte tid till att fundera över ­beloppen. Först efteråt kan det hända att ”det var mycket pengar” dyker upp i huvudet. Fast det är inte bra för stressnivån att hålla kvar den tanken.

På Avanza handlas det bland annat med aktier, fonder och obligationer. Företaget handlar inte för egen räkning utan enbart på uppdrag av sina kunder, som till stor del är privatpersoner. Om något blir fel är det Avanza som får ta den finansiella smällen. Den som ger sig in där med drömmar om champagnefyllda mäklarbrickor varje kväll lär alltså få ett bryskt uppvaknande. Leos råd till de som är intresserade av att bli aktiemäklare är att följa med en dag på arbetsplatsen, i stället för att bara föreställa sig hur verkligheten är.

– Många har en felaktig, glamorös bild av hur en aktiemäklare lever. Det är ett väldigt hårt jobb. Trivs du bra som jag gör är det bland de bästa yrken du kan ha. Men jag tror att det bara är vissa människor som passar för det här.