4 Okt 2011 kl: 00:00

Fika dig till en perfekt arbetsdag – och kanske ett nytt jobb

I dag är kanelbullens dag och ett perfekt tillfälle att ta en extra fikapaus. Men oavsett om du äter sötsaker eller bara dricker kaffe – glöm inte bort att ta en paus från jobbet då och då under dagen.

– Pauser fyller en viktig funktion. Det ger tid för återhämtning, socialt utbyte och informella kontakter med kollegor. Arbetsgivare bör uppmuntra gemensamma kafferaster, menar företagsläkaren Urban Svensson.

 

Stressforskningen visar att du dessutom minskar din stressnivå och att hjärnan mår bra av raster i arbetet.

 

Är du eller din chef fortfarande inte övertygad?

 

 

Här är fyra anledningar till att ta en extra paus i dag:

Du jobbar bättre
En paus ger dig möjlighet att återhämta dig. Alla presterar bättre om de får korta avbrott under arbetsdagen. Och du behöver inte ens dricka en kopp kaffe för att bli pigg – det räcker med en kort bensträckare.

Du lär känna dina kollegor
Känns dina kollegor som känslolösa maskiner? Då kanske det är dags att inte bara fråga om hur det går med rapporten utan också hur helgen har varit eller hur det går med lägenhetsletandet. Du mår bättre på jobbet om ni har ett bra socialt klimat och inte bara pratar jobb hela tiden.

 

Du kan nätverka dig till ett nytt jobb
Ett kort samtal med HR-chefen vid kaffeautomaten kan vara snabbaste vägen till jobbet du vill ha. Är du inte nöjd med dina nuvarande arbetsuppgifter kan du luska fram andra tjänster som kommer att dyka upp eller bli lediga framöver.

 

Det är Kanelbullens dag
Den är bara en dag om året, och visst är det ett perfekt tillfälle att tillåta dig att sätta tänderna i en varm, nybakt bulle.