Fem tips för dig som alltid trycker ”snooze”
5 Mar 2015 kl: 00:00

Fem tips för dig som alltid trycker ”snooze”

Är du en hopplös snoozare, som flyger upp ur sängen och rusar till bussen för att hinna till jobbet eller föreläsningen i tid? Det finns mängder av sätt att skapa bättre morgonrutiner! Här är några:

1. Ställ klockan en minut tidigare – varje dag. Om du vanligtvis brukar sätta larmet på klockan 07:00, ställ in det till 06:59 inför nästa dag. Fortsätt så tills du nått ett utsatt mål på, säg, klockan 06:30. På en månad tränar du skonsamt din kropp att vakna på utsatt tid.

2. Vinn delsegrar på vägen. Om ovanstående metod inte är din kopp te, prova i stället att ställa in larmet 5 eller 10 minuter tidigare än vanligt. Lyckas du gå upp vid din ”nya” tid i ett par dagar har du vunnit en liten seger, vilket knuffar in dig i ett flow som underlättar när du ska sätta nästa – lite svårare – mål.

3. Sätt press på dig själv. Schemalägg möten med andra morgonpigga kollegor som skulle bli besvikna på dig om du inte hann dit i tid. När du har något viktigt att göra på morgonen, som att åka till Mallis eller gå till läkaren, har din kropp lättare att inse allvaret och kicka igång. Funkar alltså även i arbetsrelaterade situationer. Biologi!

4. Hacka din omgivning. Om du vaknar upp i en trevligare och bättre anpassad miljö är halva jobbet gjort. Lägg morgondagens kläduppsättning bredvid sängen! Skaffa en tidsinställd kaffebryggare som väcker dig med väldoft varje morgon! Lägg mobilen på andra sidan rummet, så du tvingas ur sängen för att stänga av larmet! Scanna din omgivning efter faktorer som kan förbättras och vidta åtgärder.

5. Kartlägg dina fails. Att notera de misstag du begår i samband med uppvaknandet är första steget för att kunna åtgärda dem. Skriv ned dem och komplettera med åtgärder du planerar att vidta för att lyckas bättre. Kallt i rummet -> köp morgonrock -> profit.

Se fler tips på Fastcompany!