1 Mar 2008 kl: 00:00

Fem tecken på att du ska byta jobb

 

Den amerikanska psykologen Sander Marcus har myntat ett nytt begrepp ”karriär-depression”. Syndromet yttrar sig i att du vantrivs och känner dig olycklig på jobbet, och kan bero på en stressig arbetsmiljö, utbränning eller en turbulent arbetsmarknad, skriver CareerBuilder.com.

 

 

Fem tecken på att du lider av ”karriär-depression” och att dags att söka nytt jobb:

 

 

1. Överlastning

När personer slutar på ett företag förväntas ofta de kvarvarande anställda att göra deras jobb. Det är acceptabelt under en period, men det är inget som du ska acceptera i längden.

 

 

2. Kontorshjälten

Tvingas du att vara kontorshjälten, som alltid jobbar över och ställer upp när det behövs, utan att få något för det? I så fall måste du klargöra för din chef hur hårt du faktiskt jobbar och kräva att få något i gengäld.

 

 

3. Ny chef

När en ny chef börjar får de anställda ofta bygga upp sin position från noll. Ett tips är att göra en lista över vad du har åstadkommit på företaget. Den kan du använda för att visa din nya chef vad du verkligen går för – eller för att söka nytt jobb.

 

 

4. Jobbångest

Har du ångest för att gå upp på morgonen och tvingas gå ytterligare en dag till jobbet? Eller mår du dåligt redan på söndagen över att en ny vecka börjar snart?I så fall är det nog dags att sätta upp nya mål på jobbet – skaffa nytt jobb.

 

 

5. Ingen entusiasm

Om du känner att du presterar sämre än tidigare eller att du är allmänt uttråkad på jobbet, kan det vara ett tecken på att det är dags att gå vidare. Gå kurser, läs platsannonser och fundera över vad du egentligen vill syssla med.