Fem saker du aldrig ska säga på arbetsintervjun
Din karriär 18 Jan 2022 kl: 00:00

Fem saker du aldrig ska säga på arbetsintervjun

Efter att ha lagt mycket engagemang och tid på CV och personligt brev är inte ens halva jobbet gjort, blir du kallad på intervju börjar rekryteringsprocessen på allvar. Alla vill vi imponera på jobbintervjun och av ren respekt för alla andra som sökt jobbet bör du dyka upp förberedd. Så hur gör man för att inte slarva bort det unika tillfället som varje jobbintervju i slutändan är? Det här är fem saker du aldrig ska säga på en arbetsintervju.

“Ursäkta att jag är sen”
Ja, vart ska vi börja… Kom inte sent på din jobbintervju. Det är inte svårare än så. Vi kan leka med tanken att din potentiellt framtida arbetsgivare är okej med att man dyker upp fem minuter sent ibland, men låt oss inte lämna det till ödet. Ställ in larm på mobilen om nödvändigt, beställ en taxi om tunnelbanan blir inställd eller spring som en tok om du inser att du gått fel. Kom för guds skull bara inte försent till din arbetsintervju!

“Min förra arbetsgivare var inte så bra”
Om du kliver in och börjar prata illa om din förra arbetsgivare, oavsett vad det gäller, vad sänder det ut för signaler? Det är inte professionellt och målar upp en bild av dig som en negativ person som vid första bästa tillfälle ventilerar.

Att prata illa om sin arbetsgivare kan tänkas vara ett argument för att du söker nytt jobb, en fälla vi vill att du ska undvika. Du söker nytt för att du söker en ny utmaning och vill fortsätta utvecklas, något du bör redovisa för med exempel under din intervju. Frågar rekryteraren varför du väljer att lämna din nuvarande arbetsgivare kan du då enkelt förklara att du känner dig klar efter x antal år. Det här är en perfekt chans att istället lyfta något du vet att företaget du intervjuar hos gör som fångat ditt intresse.

“Det har jag ingen erfarenhet av, men jag är snabblärd!”
Självklart ska du vara ärlig på din intervju. Att låtsas som att man har en kompetens kommer aldrig hålla i längden. Vad ska man då svara när du under intervjun får frågan om du har kan det ena eller andra, något som du redan på förhand var rädd att rekryteraren skulle fråga?

Att svara med att man är snabblärd, en av många klyschor som kandidater väljer att slänga ur sig under arbetsintervjuer, kommer inte öka dina chanser och i värsta fall kan du upplevas som naiv eller arrogant. En kompetens är trots allt någonting man skapar sig över tid. Tanken i att visa framfötter och sälja in att du kommer kunna lära dig kompetensen när du väl är på plats är god, men glöm inte att kompetenser oftast listas i jobb-annonser för att de behövs omgående. Paketera ditt svar annorlunda. Har du en liknande kompetens du kan jämföra med för att understryka att du har vissa av egenskaperna? Tänk igenom dina svagheter på förhand och var förberedd på att frågan ställs, annars riskerar du hamna i träsket av klyschor.

“Det vet jag faktiskt inte”
Du ska va ärlig sa vi, men inte sådär ärlig! På samma sätt som rekryterare ofta uppmuntras till att undvika ja eller nej frågor, borde inte heller dina svar vara så bottenlösa. Det här återgår till ett genomgående tema här, att komma förberedd. Låt oss förbereda oss för scenariot att en fråga du är helt oförberedd på ställs, hur svarar du utan att låta som att du ej tagit arbetsintervjun på allvar?

Var inte rädd för att be om någon minut att tänka igenom ditt svar och ansträng dig för att påvisa egenskaper som snabbtänkthet och problemlösning. Detta är inte saker du vill behöva skriva på CV:et, visa det istället under intervjun! Kan du ställa en följdfråga för att bättre kunna svara på frågan? Förbättra dina förutsättningar, istället för att blankt skaka på huvudet. Ta en klunk av ditt kaffe eller vatten, ta några extra sekunders betänketid och tänk igenom ditt svar.

“Nej, jag har inga frågor”
Även dina egna frågor bör förberedas på förhand, nu pratar vi nämligen om chansen att visa att du tar det här tillfället på allvar. Vad är viktigt för dig på en arbetsplats? Påvisa att du är en person som noga tänker igenom sina beslut och ta vara på chansen att lära dig mer om jobbet.

  • Fråga om arbetsbeskrivningen
    Det sista du vill är att bli erbjuden ett jobb där du fortfarande har en otydlig bild av arbetsbeskrivningen. Fråga om hur en normal arbetssdag ser ut eller vad för arbetsuppgifter du kommer få i början. Red ut frågetecken och be om att få prata med någon som jobbar på företaget med liknande arbetsuppgifter om du vill skapa dig en bättre bild av vardagen.
  • Fråga om mjuka värderingar
    Ni vet dem där värderingarna som står skrivna på företags “jobba hos oss” sidor? Det ligger oftast mer tanke bakom dessa än du kanske inser. Var nyfiken på dem mjuka värderingarna och försök ta reda på mer. Är det någon specefik värdering i företagskulturen som sticker ut? Fråga på!
  • Frågor om event och AW
    Är det viktigt för dig med roliga after works och en viss stämning på fredagarna? Du behöver inte vara en partypingla för att värdesätta bra after works på en arbetsplats, det här är trots allt människor du ska träffa varje dag. Av samma anledningen kan det vara värt att ta reda på mer om AW-kulturen ifall du fullkomligt avskyr allt vad “roliga aktiviteter” utöver arbettstid heter.
  • Fråga om din bakgrund är tydlig
    När du lämnar intervjun vill du få känslan av att du presenterat en djupgående bild av dig själv. Fråga om någonting med din bakgrund känns otydligt, eller om det finns ett område där rekryteraren hade velat lära känna dig bättre.

 

Undvik klyschorna och öva på förhand med en vän eller en familjemedlem. Det kan både hjälpa lätta på nervositeten, men även förbereda dig bättre för oväntade frågor och andra fallgropar vi gått igenom ovan. Och glöm inte bort att du är kallad på intervjun för att du lyckats fånga ett intresse. Lycka till, vi tror på dig!