Fem minuters spring ger längre karriär
7 Aug 2014 kl: 00:00

Fem minuters spring ger längre karriär

Löparboomen är inte bara ett sätt för sportbutikerna att profitera på vår kamp för friska och starka kroppar, ny forskning visar att så lite som fem minuters löpning om dagen minskar risken att dö i en hjärt-kärlsjukdom rejält, skriver svt.se.

Studien är publicerad i Journal of the American College of Cardiologyoch har kartlagt 55 137 vuxna mellan 18 och 100 år. Personerna följdes under 15 år och sambandet mellan löpvanor och livslängd undersöktes. Resultatet visar att löparna i snitt levde tre år längre än de som struntade i att snöra på sig joggingskorna. Dödligheten bland löparna var 30 procent mindre oavsett orsak och risken att dö i hjärtsjukdom eller infarkt minskade med 45 procent.

Enligt forskarna betyder detta att löpning är lika viktigt för folkhälsan som att undvika rökning, övervikt och för högt blodtryck.

Och nu kommer det fina i kråksången för alla som ser löpning mer som tortyr än ett skönt nöje. Det spelar nämligen ingen roll hur länge eller hur snabbt du springer. Studien visar att dödligheten var precis samma för de som sprang mindre än en timme i veckan som för de som sprang över tre timmar under samma tidsperiod.

Studiens huvudforskare Duck-chul Lee meddelar att fem minuters löpning ger samma eller större positiva effekter som 15-20 minuters måttlig träning, som promenader.