Fem kändisar som skänker
28 Nov 2016 kl: 00:00

Fem kändisar som skänker

Att kändisskap ofta är synonymt med stora pengar är ingen hemlighet. Men när celebriteterna väljer att ge tillbaka av sina förmögenheter – och kanske ännu viktigare, att ägna tid och arbete åt välgörande ändamål – blir det mer intressant. När välkända namn engagerar sig blir effekten dessutom att vi vanliga dödliga blir mer benägna att lufta plånböckerna – Live Aid-galorna och Musikhjälpen är två tydliga exempel. Här är fem kändisar som valt att göra någonting extra för de som behöver det mer

Angelina Jolie 

angelina

Foto: Tinseltown / Shutterstock.com

När Angelina Jolie spelade in ”Tomb Raider” i Kambodja 2001 insåg hon vilken humanitär kris som pågick i världen. Sedan dess har hon varit ambassadör och senare särskilt sändebud för UNHCR. Hon har besökt krigsdrabbade länder och flyktingförläggningar, grundat stiftelsen Jolie-Pitt Foundation, talat för FN:s säkerhetsråd och bidragit ekonomiskt. Bland annat genom att sälja bildrättigheterna på sina tvillingar till pressen för 14 miljoner dollar – pengar som gick raka vägen till välgörande ändamål.

Elton John

elton

Foto: Drop of Light / Shutterstock.com

Musikern Elton John gör regelbundet välgörenhetsspelningar, organiserar insamlingar och skänker årligen stora summor pengar. Bland annat har han engagerat sig i miljöfrågor och barns rättigheter, men allra mest i forskningen kring aids och att ge stöd till människor som drabbats av sjukdomen. 1992 grundade han fonden Elton John Aids Foundation i USA och året därpå även i Storbritannien. Totalt har fonden samlat in mer än 300 miljoner dollar.

Bono

bono

Foto: JStone / Shutterstock.com

Paul David Hewson, eller Bono som vi är vana att kalla honom, har kombinerat rockstjärnekarriären med ett aktivt välgörenhetsarbete. Mest uppmärksammat är kanske det för skuldlättnader i tredje världen. Han har bland mycket annat arrangerat galor och konserter till förmån för välgörenhet, diskuterat med, och påverkat, politiska ledare världen över samt grundat organisationen DATA, senare ONE, vars mål är att utplåna fattigdom och aids i Afrika. Som tack för allt dubbades han 2008 till riddare.

Prinsessan Sofia

prinsessansofia

Foto: Shutterstock.com

Sofia Bernadotte, tidigare Hellqvist, gick från dokusåpadeltagare till prinsessa. Och någonstans i transformationen grundade hon tillsammans med Frida Vesterberg den ideella organisationen Project Playground med visionen om en trygg värld för alla barn. Det har diskuterats om det var en medveten strategi, men oavsett åstadkommer organisationen mycket gott för världens barn. Sofia var generalsekreterare för Project Playground fram till år 2012 och är sedan dess hedersordförande.

Bill Gates

billgates

Foto: Frederic Legrand – COMEO/Shutterstock

2006 bestämde sig datasnillet och multimiljardären Bill Gates för att det vore trevligare att hålla på med välgörenhet på heltid, än att driva Microsoft. Två år senare rensade han skrivbordet och grundade med sin fru stiftelsen Bill and Melinda Gates Foundation, som fokuserar på sjukvårds- och utbildningsprojekt i tredje världen. 2010 drog han dessutom igång kampanjen The Giving Pledge med affärsmannen Warren Buffett, för att få jordens rikaste människor att skänka merparten av sina förmögenheter till välgörande ändamål.