Felen som sänker ditt cv
27 Mar 2014 kl: 00:00

Felen som sänker ditt cv

Det är inte alltid jätteenkelt att lyckas med sin jobbansökan. Men för att underlätta för dig finns här chansen att lära sig av någon annans misstag. Perfekt!

 

Här går Shortcuts cv-expert Charlotte Ulvros från StepStone igenom Fredriks ansökan och kommenterar vad han kan förändra och göra bättre.

 

1. Rätt med pitch

Det är bra att inleda sin ansökan med en pitch av det här slaget! Men den här meningen är för generell och visionsbaserad, vilket är genomgående i hela ansökan. Fredrik måste ge konkreta exempel på vad han kan bidra med.

 

2. Skräddarsy

Återigen är texten för allmän. Försök att anpassa inledningen till det specifika jobbet. En rekryterare vill känna att ansökan är skriven direkt för den specifika tjänsten.

 

3. Byt fokus

Det är mycket fokus på ”mig” och ”jag” i detta brev. Detta måste vändas till vad företaget behöver och hur Fredrik kan hjälpa dem framåt. Mer fokus på arbetsgivaren alltså.

 

 

4. Rätt ska vara rätt

Det är en hel del stavfel i Fredriks brev, och han är inte ensam om detta. Många slarvar med stavningen, men den är grundläggande för att göra ett seriöst intryck.

 

Se brevet i större format

 

 

5. Korta

Cv:t är för långt. Fredrik har inte tillräckligt med erfarenheter för att fylla två sidor. Det ska räcka med en sida.

 

6. Helt rätt

Det är helt rätt av Fredrik att börja cv:t med en presentation. Däremot blir det ännu bättre om han fokuserar mer på vad han kan bidra med än på vad han vill.

 

7. Gemener och versaler

På svenska börjar man med en liten bokstav efter ett kommatecken, inte versaler. Detta känns direktöversatt från engelska.

 

8. Byt plats

Byt plats på företag och tjänst. För att spara plats går det även att skriva detta på en och samma rad.

 

Se cv:t sida 1 i större format

 

9.Ta bort

Cv:t behöver kortas, därför kan Fredrik ta bort jobbeskrivningarna här och endast ha kvar titlarna. Det räcker.

 

10. Bra extrajobb

Det är bra att Fredrik nämner alla sina extrajobb, det är erfarenheter som visar på driftighet. Men han kan sammanfatta dessa erfaren­heter på en mindre yta.

 

11. Nyckelord

Ta bort rubriken ”Specifika kunskaper”, dessa kunskaper nämns redan på andra platser i ansökan. Däremot kan Fredrik använda dessa som nyckelord på LinkedIn och i cv-databaser. Det är bra!

 

Se cv:t sida 2 i större format

 

 

CV-EXPERTEN

Charlotte Ulvros är marknadschef på jobbsajten StepStone och vår cv-expert. Hon är utbildad i USA och har arbetat som chef och ledare de senaste tolv åren.

 

SÅ FÅR DU DITT CV GRANSKAT

Behöver du fila lite på formuleringarna eller är osäker på om din jobbansökan håller? Skicka ditt cv och brev till cv-akuten! Varje år väljer Shortcut ut ett antal cv:n och personliga brev för en professionell, kostnadsfri granskning av vår expert. Ta chansen att få 100 procent ärlig feedback på ditt viktigaste redskap i jobbsökandet.

GÖR SÅ HÄR:
Skicka in CV och brev till redaktion@shortcut.nu. Ange gärna om det är något speciellt du behöver hjälp med. Bifoga också gärna en annons för det sökta jobbet, så blir granskningen mer relevant. Granskningen är helt gratis för dig och publiceras sedan anonymiserat i våra magasin och på webben.

 

Fler cv-tips:

Cv-akuten: Stå för den du är

Cv-akuten: Hitta säljperspektivet

Cv-akuten: Bra att ta upp löpningen