Byggmästaren Einar Mattsson grundade företaget 1935, efter att själv ha gjort en resa från den lägsta stegpinnen som timmerman till en uppskattad familjeföretagare med stark passion för samhällsutveckling. Han ville bygga ett Stockholm för alla — då, nu och imorgon. I dag är företaget en koncern som står stadigt i såväl utveckling och nybyggnation som förvaltning av fastigheter. Här ryms alla typer av kompetenser; allt från snickare och förvaltare till ingenjörer och ekonomer.
Någon som verkligen gjort en resa i Einar Mattssons anda är Linda Bernheden. När hon kom till företaget 2014 hade hon ingen som helst erfarenhet av byggbranschen.
— Jag är ekonom i grunden och hade jobbat inom sälj- och marknadsföring. Eftersom det behövdes mer ekonomisk kompetens i ett av projektteamet fick jag chansen att kliva in i en ny bransch och testa mina vingar som entreprenadingenjör.
Sedan dess har karriären tagit flera spännande vändningar. Från det allra första projektet gick hon snart vidare via rollen som biträdande platschef till att 2017 få möjligheten att axla rollen som platschef för bygget av Einar Mattssons hyresrättsprojekt Koppången 4 i Norra Djurgårdsstaden.
— Här finns all möjlighet att utvecklas för den som är villig att kavla upp ärmarna. Det är fantastiskt att jobba på ett företag som vågar göra det möjligt med en utveckling som den jag har gått igenom. Jag har fått mycket stöd och folk har trott på mig, annars hade jag inte kunnat ta mig framåt på det sätt jag har.
Hela koncernen präglas av en familjär känsla där man månar såväl om arbetet som om varandra. Linda förklarar att det inom alla delar av koncernen finns ett starkt fokus på att utveckla sina medarbetare — oavsett profession och erfarenhet. Ledarskapet är centralt.
— Det finns en framåtanda och en stark strävan att hela tiden bli bättre. Det är något som kännetecknar våra medarbetare och löper som en röd tråd genom hela organisationen. Vi räds inte lite hårt arbete, för vi gör det tillsammans.
Utöver att bara vara en bra chef och ett gott stöd för medarbetarna behöver du som ledare ha förmågan att se människors potential
— Jag har till exempel fått möjlighet att gå interna ledarskapsutbildningar, vilket gett mig både möjlighet att reflektera kring min roll och få tips från kollegor internt. Men inte minst har jag fått fler konkreta verktyg för att navigera i vardagen, säger Linda och fortsätter:
— Du stöttar de anställda så att de får förutsättningarna att bygga och utveckla inte bara fastigheter, utan också sina egna karriärer. Kort sagt: Företaget står för verktygen — de verkliga resurserna är medarbetarna.
Med sin hemsnickrade verktygslåda och blicken fäst vid horisonten, kom Einar att bygga ett familjeföretag med människan i fokus. När grundaren själv lämnade Väddö för snart 100 år sedan var det just hans inre driv som var kompassen. Så fungerar det än idag. Här är det medarbetarna som skapar det stora värdet. Och framtiden är något som Einars barnbarn, dagens ägare av familjeföretaget, skapar med siktet inställt på att skriva ett ännu mer spännande kapitel i Stockholms och företagets historia.