Fastighetsekonomen som trivs på jobbet
18 Mar 2009 kl: 00:00

Fastighetsekonomen som trivs på jobbet

Ibland kallar han sig för fastighetsförvaltare, men bara för att folk ska förstå.

Kristoffer Mattsson blev civilingenjör med inriktning mot bygg- och fastighetsekonomi från KTH våren 2005. Sedan januari samma år jobbar han som uthyrare av affärsytor i Skärholmens centrum på fastighetsföretaget Centrumkompaniet. Företaget är ett kommunalt bolag som äger och förvaltar Stockholms stads centrumanläggningar och jobbet fick han via kontakter.

Egentligen skulle han själv säga att han är en blandning av projektledare och fastighetsekonom.
– Ja, titeln ”uthyrare” kanske inte förklarar vad jag gör direkt. Så när jag förklarar för farmor vad jag jobbar med säger jag att jag jobbar med data, haha. Nej, skämt åsido, jag säger som det är; att jag jobbar med att se till att vi har hyresgäster som fyller våra centrumanläggningar och att de trivs med att hyra lokal i våra fastigheter.

Även om det inte var det här jobbet som Kristoffer Mattsson letade efter när han gick ut KTH, är det trots allt till det här han har studerat och han trivs bra med jobbet. Han har svårt att finna något som är riktigt värdelöst med arbetet, men en sak som är dålig kommer han på; LOU, lagen om offentlig upphandling.

Eftersom Centrumkompaniet är ett kommunalt bolag lyder det under LOU och i praktiken innebär det att den hindrar Kristoffer från att konkurrenssätta arbete som han vill få gjort.
– Lagen har ett gott syfte men den hindrar mig också i många fall.

    ”När jag förklarar för farmor vad jag jobbar med säger jag att jag jobbar med data, haha”

Kristoffer kan först inte minnas att han gjort bort sig på jobbet någon gång. Han säger att han är så noggrann och försiktig att han upptäcker och avstyr sina egna misstag innan de ställer till problem.

Men efter en stund berättar han om när han och ett gäng byggare skulle in i en tom lokal som visade sig vara full fortfarande, eftersom han hade glömt upplysa ägaren om att den skulle ha tömts. Och den personen råkade vara i Grekland.
– Så ja, det har väl hänt att jag gjort bort mig lite grann.

När är ditt jobb som roligast? – När allt flyter, hehe. Fick jag inte svara det? Okej, när jag trivs med hyresgästen och de trivs med mig. När det går att hjälpa en hyresgäst till en bra lösning samtidigt som det gynnar oss så känns det väldigt bra. Då kan jag känna mig lite stolt.

Din titel låter inte direkt cool, du kunde ju lika gärna hyra ut bord på Skärholmens loppis. Förskönar du ditt jobb när någon frågar vad du pysslar med? – Självklart, haha. Eller kanske inte förresten. Jag brukar ibland säga att jag är fastighetsförvaltare för att det är lättare att förstå än uthyrare, och jag gör mycket av det som en fastighetsförvaltare sysslar med, men inte allt. Så om det är en försköning av mitt arbete, så kanske det stämmer.

Är du nöjd med din lön? – Jag tjänar runt 25 000 kronor i månaden och jag är nöjd med den. Jag hade en lägre ingångslön, men den var en förutsättning för att jag skulle få jobbet och sedan har jag gjort vad jag kunnat för att höja den.

Hur är din chef? – Jag gillar honom, han är bra.

Okej, ärligt nu, vad tycker du egentligen om din chef? – Jag tycker faktiskt att han är hur bra som helst. Och jag har upptäckt hur bra han är efter att ha pratat med andra. Jag får respekt av honom för det arbete jag gör. Jag är helt enkelt väldigt nöjd med mitt jobb.

Mer om Kristoffer

Ålder: 28 år.
Utbildning: Civilingenjör i bygg- och fastighetsekonomi, KTH.
Jobbar som: Uthyrare på fastighetsföretaget Centrumkompaniet.