9 Okt 2009 kl: 00:00

FAME! Framgång är bara för talangfulla?

Jag tror inte att de som har växt upp med Fame eller är äldre än 20 år kommer att ge nyinspelningen av filmen stående ovationer, men det är svårt att inte ryckas med av musiken och dansen. Dessutom är någon som kämpar för sina drömmar alltid intressant. För innerst inne tror jag att vi alla är drömmare. Vissa av oss har glömt men greppar tag i dem som flyktiga moln ibland, andra tänker på dem varje dag och en tredje har gett upp för länge sedan. Tyvärr, men det är lätt hänt. Drömmare måste vara envisa, med i alla fall en fot i backen och blicken framåt, högt uppåt. De entreprenörer som har lyckats skulle troligtvis inte ha gjort det utan ett skarpt inställt sikte och kämpandes mot målet trots svett och tårar. Har du inte pengarna kan det ta tid. Har du inte tid kommer det att ta ännu mer tid.

Frågan jag ibland kan ställa mig är hur viktig talang-brickan är i spelet. Är livet konstruerat så att bara några lyckas, just för att de är födda med en stark vilja eller talang? Hade Tiger Woods blivit så bra med ”bara” pappans pådrivande, eller behövdes det ett inre driv och kanske perfekt långa armar för att han skulle bli världens bästa? Enligt mig kan talangen dra något gammalt över sig. De som säger att något inte går, att ”inte kan väl du klara det där” – de kan dra något ännu äldre över sig. Visst, det kommer att komma tillfällen då du har stångat huvudet blodigt mot en orubblig vägg, då allt känns hopplöst och den vettigaste idén vore att ge upp. För min skull, för dem som någonsin har haft en dröm och framförallt, för Din egen skull: stånga en gång till. För enligt framgångsgurus kommer genombrottet ofta först när allt har gått åt skogen. Borsta av dig, lär dig av det som gick fel och stöt en gång till. Så länge som priset du får betala inte blir ditt välbefinnande eller din hälsa.

En dyslektiker kan skriva en bok och en man utan ett ben kan vinna VM.Kan de så kan du. Och tänk på att framgång inte behöver betyda berömmelse. Att bli glad av det du gör, det är framgång, att ha hittat sin nisch, sin dröm. Fame är inte allt. Men filmen kan eventuellt ge en mjuk spark därbak för att börja ta tag i dina egna drömmar. Du kommer inte att leva för evigt, men det du skapar och lämnar efter dig kanske gör det?